Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers vinden een overvloed aan leven in Zuidpool

  •  
11-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
greenpeace-g8f8a1cc94_1920

Greenpeace

© Pixabay

Greenpeace heeft bij de Zuidpool de meeste zuidelijke onderzoeks-duik gedaan ooit. Door deze expeditie hoopte ze het kwetsbare systeem van de Antarctische zeebodem te identificeren en dit is ook gelukt. Tijdens de expeditite van Greenpeace International kwamen zij veel wezens tegen, onder andere ook koraal en bedreigde soorten. 

Bescherming

Wetenschappers waren getuige van een ongelooflijke overvloed aan leven, inclusief koralen en andere kwetsbare soorten. Dit zullen ze als bewijs gebruiken om bescherming voor het gebied aan te vragen bij de Commission for Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR).

Weddellzee binnengaan

De expeditie slaagde erin de afgelegen Weddellzee binnen te gaan terwijl het Antarctische zee-ijs het laagste niveau op satellietrecord heeft staan. Normaal gesproken zou het gebied bedekt zijn met ijs, maar nu was er een overvloed aan leven. Vroeger beschermde dit ijs de ecosystemen, maar nu dat er niet meer is hebbne we dringend de regeringen nodig volgens onderzeeërpiloot John Hocevar.

Klimaatverandering

Het laatste IPCC-rapport roept op om 30 tot 50% van de wereldzeeën te beschermen. Het rapport zegt ook dat klimaatverandering aanzienlijke schade heeft veroorzaakt en steeds meer onomkeerbare verliezen aan mariene ecosystemen. De omvang en omvang van de gevolgen van klimaatverandering zijn groter dan in eerdere beoordelingen werd geschat.

'Oceaanreservaat'

De Weddellzee is de locatie van een enorm voorgesteld Marine Protected Area (MPA) - of 'oceaanreservaat' - dat bijna tien jaar geleden voor het eerst werd voorgesteld. Greenpeace International heeft CCAMLR eerder bekritiseerd omdat het de exploitatie van de Antarctische wateren de agenda liet bepalen, waardoor slechts 5% van de Antarctische wateren beschermd blijft, ondanks een toezegging van de Commissie om tegen 2012 een representatief netwerk van beschermde mariene gebieden te hebben voltooid.

30% beschermen

Deze huidige expeditie maakt deel uit van de campagne van Greenpeace om tegen 2030 ten minste 30% van de oceanen wereldwijd te beschermen. Deze week komen regeringen bij de Verenigde Naties bijeen om overeenstemming te bereiken over een Global Ocean Treaty - een essentieel nieuw instrument om een netwerk van oceaanreservaten te creëren , vrij van schadelijke menselijke activiteiten, over internationale wateren.

Bron: Greenpeace International

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor