Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers demonstreren tegen gaswinning van de Waddenzee

  •  
27-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
442 keer bekeken
  •  
waddenzee_jokenijenhuis.jpg

Waddenzee bij Den Oever

© Fotograaf: jokenijenhuis

Binnenkort besluit de overheid over een nieuwe vergunning voor gasboringen onder de Waddenzee. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers, is extreem bezorgd over deze klimaat- en ecologische crisis. De organisatie roept de overheid op om die vergunning niet te verlenen. Om deze oproep kracht bij te zetten organiseert Scientist Rebellion op woensdag 28 september een demonstratie voor de ministeries van EZK en LVN.

Gevolgen boringen

Door het boren naar gas onder de Waddenzee zakt de zeebodem. Ook draagt het verbranden van gas bij aan de verdere stijging van de zeespiegel. Dit zorgt ervoor dat het wad niet meer droogvalt. Hiermee wordt een cruciaal ecosysteem bedreigd waar vele vogelsoorten van afhankelijk zijn.

Dr. Guus Dix, woordvoerder bij deze demonstratie: “Wij eisen dat overheid geen nieuwe vergunning afgeeft voor het boren naar gas in de Waddenzee. Dat gas gaat ons niet warm houden deze winter aangezien het pas jaren later kan worden opgepompt; het bedreigt een natuurgebied dat voor mens en dier van onschatbare waarde is; én het gaat in tegen de oproep van de VN en het Internationaal Energie Agentschap om geen nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen te bouwen.”

Verantwoordelijkheid wetenschappers 

Scientist Rebellion vindt dat wetenschappers de verantwoordelijkheid hebben zich aan te sluiten bij de voorhoede van de klimaatbeweging. De wetenschappers bij het protest zullen herkenbaar zijn in versierde laboratoriumjassen, en wordt vergezeld door de ‘Blue Rebels of Ocean Rebellion’ en het Utrecht aan Zeemanskoor.

Sprekers zijn onder andere Frank Petersen van de Waddenvereniging, Dr Paul Behrens, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden, Dr Marjan Smeulders van de Radboud Universiteit en vertegenwoordigers van XR Fryslȃn

Brief 

Deze demonstratie volgt een week na een brief waarin wetenschappers en academici, waaronder deskundigen op het gebied van de Waddenzee, minister Van der Wal (natuur en stikstof), staatssecretaris Vijlbrief (mijnbouw) en minister Rob Jetten (klimaat en energie) waarschuwen dat het verlenen van vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee een groot milieurisico vormt voor dit UNESCO Werelderfgoed. De brief herhaalde de oproep van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Ook benoemde de brief het onafhankelijke juridische advies van de Waddenacademie dat een vergunning in strijd is met de Natura 2000-richtlijnen. 

Bron: Scientist Rebellion 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

hoogerbrugge
hoogerbrugge29 sep. 2022 - 12:38

War schandalig als er zoveel bekend is over de schadelijke gevolgen van de boringen, dat er toch goedkeuring voor wordt gegeven. De zoveelste aantasting van on leefmilieu.

Jan Juffermans
Jan Juffermans28 sep. 2022 - 11:04

Wat goed en zeer terecht dat ook de wetenschappers zich verzetten tegen nieuwe fossiele vergunningen! De klimaatrampen nemen met de dag toe.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.