Wet tegen handel in 'fout hout'stap dichterbij
• 17-06-2010
• leestijd 2 minuten
Belangrijk nieuws in de strijd tegen de handel in illegaal gekapt hout. Het Europees Parlement bereikte woensdag met Europese regeringen een politiek akkoord in de wetgeving tegen de handel in 'fout hout' in de Europese Unie. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij met deze stap, maar benadrukt dat het definitieve besluit over de wet nog moet worden genomen.
In het wetsvoorstel staat dat alle Europese houtbedrijven voortaan moeten bewijzen dat zij geen illegaal gekapt hout, of producten die daarvan zijn gemaakt, importeren of verhandelen. Producten als boeken en kranten worden tot ongenoegen van WNF niet meegenomen in het voorstel. Als het Europees Parlement begin juli instemt met de wet, en de landbouwminsters volgen in het najaar, treedt de wet naar verwachting in 2012 in werking.
In 2006 was eenvijfde van de Europese houtimport afkomstig van illegale houtkap. Dat bleek uit een onderzoek dat WNF in 2008 liet uitvoeren. Het illegale hout komt vooral uit China, Rusland en Indonesië. Nederland voert veel illegaal hout in vanuit Brazilië en Maleisië. Omdat Rotterdam een belangrijke doorvoerhaven is, staat Nederland in de EU op de vijfde plek van importeurs van ‘fout hout’.
Wie er nu al zeker wil zijn dat het hout niet illegaal is gekapt, koopt hout met een FSC-keurmerk. Dit hout is te herkennen aan het FSC-logo. FSC-hout is er in allerlei soorten: van grenen, vuren tot tropisch hardhout. En in allerlei producten: van tuinmeubelen, tot kozijnen tot parketvloeren. Met dit hout draagt u bij aan verantwoord bosbeheer.