Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Westkaap even kwetsbaar als uniek

  •  
29-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_303278.jpg
De klimaatverandering bedreigt de Westkaap in Zuid-Afrika. In dit gebied ligt de Kaapflora, dat behoort tot de zes regio's met de rootste soortenrijkdom ter wereld. De Kaapflora kan binnen vijftig jaar gehalveerd zijn, voorspellen verschillende deskundigen. Daarnaast staat de landbouw in de Westkaap onder druk. Doordat er vaker stortregens vallen in de winter en doordat het in de zomer kurkdroog is, mislukken de oogsten.
De Kaapflora ligt in de provincie Westkaap en beslaat 37.000 vierkante kilometer. De regio behoort tot het Werelderfgoed en telt 7.700 plantensoorten, waarvan 70 procent alleen op die plek voorkomt, zegt Gavin Maneveldt van afdeling biodiversiteit en natuurbeheer van de Universiteit van Westkaap.
Flora en Fauna
"De Kaapflora zal binnen ongeveer vijftig jaar gehalveerd zijn", zegt Gerhard Verdoorn, directeur van Birdlife South Africa, een niet-gouvernementele instelling. "Het is een van de gebieden met het grootste aantal plantensoorten per hectare in de wereld. Er zullen veel soorten verdwijnen en ook het aantal hectares zal afnemen."
Andere levensvormen worden ook bedreigd, zoals mieren die zaden meenemen onder de grond. Dat proces is noodzakelijk om de zaden tot ontkiemen te brengen. "Mierensoorten die alleen in de Kaapflora voorkomen, zullen verdwijnen. Zonder mieren kunnen bepaalde planten ook moeilijker overleven", zegt Verdoorn.
Branden
De Kaapflora heeft steeds vaker te maken met branden. CapeNature, de milieuautoriteit in Westkaap, constateerde in het rapport over 2005/2006 dat "het aantal bosbranden in kwetsbare gebieden in fybos elk jaar toeneemt." Dit zou volgens CapeNature deels liggen aan de bevolkingstoename en illegale bewoning. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat de brandgevaarlijke periode langer duurt. "Branden zijn normaal gesproken essentieel voor de ontwikkeling van het ecosysteem, maar ze komen nu zo vaak voor dat de natuurlijke cyclus doorbroken wordt", staat in het rapport.
Landbouw
De verdroging van Zuid-Afrika leidt tot slechte oogsten en steeds schrijnender armoede, waarvan altijd weer de kinderen op het platteland de eerste slachtoffers worden. In Zuid-Afrika leven tenminste 25 miljoen mensen onder de armoedegrens. Vooral de armoede op het platteland wordt vaak ernstig onderschat. De verdroging zet het toch al marginale bestaan van deze mensen nog verder onder druk.
Goedgedacht
Goedgedacht is één van de projecten van de HIER-klimaatcampagne, die constructief willen bijdragen aan de oplossing van dit probleem en die proberen de gevolgen van klimaatsverandering en de armoede maximaal te bestrijden. Goedgedacht wordt hierbij gesteund door het Nelson Mandela Kinderfonds, één van de deelnemers aan de HIER-campagne. Goedgedacht begeleidt arme boeren om over te stappen van traditionele tarwe-, wijn of maïsteelt op olijventeelt. Deze teelt is beter opgewassen tegen de verdroging. Goedgedacht is, gesteund door het Nelson Mandela Kinderfonds, een fraai voorbeeld  van hoe men zich aan kan passen aan het veranderende klimaat en door deze gezamenlijke inspanning als maatschappij sterker kan worden.
Bron: IPS / HIER
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor