Vroege Vogels

Westerwolde: een goed bewaard geheim

  •    •  
15-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3942 keer bekeken
  •  
Es bij Veele

De grote es bij Veele wordt gebruikt door 40 boeren

© Jeannette Parramore

Veel mensen kennen het niet, de Groningse streek Westerwolde. Met zijn bossen, heide, hoge essen en beekdalen lijkt het bovendien in niets op het beeld dat de meesten van Groningen hebben: een vlakke provincie met uitgestrekte veenpolders. Landschapshistoricus Theo Spek vertelt hoe Westerwolde door het verleden is gevormd.

Ruiten Aa

De structuur van Westerwolde wordt bepaald door de rivier Ruiten Aa, die het gebied doorstroomt. Door beekdalen kronkelt het van zuid naar noord en daar waar de rivier is rechtgetrokken hebben beheerders de oorspronkelijke staat weer teruggebracht. De Ruiten Aa zorgde voor flink wat leemafzettingen waar akkers weer van profiteerden.

Essen

Deze akkers worden essen genoemd, hoger gelegen stukken land die door bemesting met plaggen steeds hoger kwamen te liggen. De essen waren gemeenschappelijk bezit van de dorpsbewoners. Daarnaast liggen de lager gelegen hooilanden, te nat om vee te laten grazen maar wel geschikt om gras te laten groeien. De hooilanden werden begrensd door lange rijen heggen of bomenrijen, die nog steeds te zien zijn. 

Theo Spek

Esdorpenlandschap noemt Theo Spek dit, een cultuurlandschap dat zeldzaam is geworden. Maar behalve esdorpen zijn er in Westerwolde ook nog middeleeuwse heidevelden, bossen en een klooster uit die tijd te vinden. “Een goed bewaard geheim”, aldus Spek: de meeste mensen weten amper waar Westerwolde ligt. Samen met 30 andere auteurs werkt hij dan ook aan een landschapsbiografie van Westerwolde, 600 pagina’s dik, dat in oktober zal verschijnen.

Theo Spek

Landschapshistoricus Theo Spek bij het middeleeuwse klooster in Ter Apel

© Jeannette Parramore

Meer over:

vroegevogels
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

18 aug. 2021 - 17:39

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

18 aug. 2021 - 17:38

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

17 aug. 2021 - 9:42

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 Reactie
17 aug. 2021 - 11:23

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Theo Huitema
Theo Huitema15 aug. 2021 - 19:08

een mooie omgeving om te fietsen.

Maria234
Maria23415 aug. 2021 - 7:23

Theo Spek is een onderhoudend verteller en een landschapslezer. Erg leuk! Ik hoor deze man graag vaker!

maro
maro13 aug. 2021 - 21:57

wij kennen het gebied wel, zijn ook in het klooster geweest jaren geleden. Een prachtige streek, de moeite van een bezoek helemaal waard!

weijtje
weijtje13 aug. 2021 - 18:00

Westerwolde is een gebied waar Hannekemaaiers - seizoensarbeiders uit Duitsland - doorheen trokken. Lees meer op de website over de wandelroute die ook door Westerwolde gaat: http://www.stichtinghannekemaaierspad.nl/winschoten-bourtange.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.