De Westerschelde kan worden uitgediept. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren tegen het uitdiepen en verbreden van de vaarroute naar de haven van Antwerpen. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de werkzaamheden niet leiden tot aantasting van de natuur in het Scheldegebied. De waterkwaliteit gaat er volgens de Raad van State niet op achteruit en ook leiden ze niet tot minder mogelijkheden om zand te winnen.
De zaak rond het uitdiepen van de Schelde leidde tot landurig gesteggel over met name het natuurherstel. De eerste afspraken dateren van 2004. Een jaar later ondertekenden de Belgische en Nederlandse overheden het akkoord met afspraken hierover. Daarbij zou in Nederland 600 hectare nieuwe natuur worden gecreëerd. Het kabinet besloot vorig jaar met instemming van de Tweede Kamer de Hedwigepolder, goed voor 300 hectare nieuwe natuur, te ontpolderen.
Vogelbescherming Nederland noemt de beslissing van de Raad van State ,,niet onverwacht''. Alle serieuze bezwaren en argumenten met betrekking tot natuur zijn volgens de natuurorganisatie echter niet behandeld.
De Zeeuwse Milieufederatie, die geen partij meer was in deze zaak, maakte met de overheid afspraken over natuurherstel. De federatie trok daarop in december het beroep in.
Vogelbescherming trok het beroep in december ook in. ,,Maar wij hebben met niemand afspraken gemaakt'', aldus een woordvoerder. Hij vindt dat de afspraken over het natuurherstel tussen de Zeeuwse Milieufederatie en het Rijk niet ver genoeg gaan. ,,Er is ongeveer 300 hectare natuur gewonnen. Via andere wegen proberen we nu de overige 300 hectare te winnen.''
Minster Gerda Verburg (LNV) is erg blij met de uitspraak, omdat nu geplande werkzaamheden gewoon kunnen doorgaan. ,,Beter had niet gekund'', aldus de bewindsvrouw.
Inmiddels heeft de minister een gesprek gehad met de Vlaamse eigenaar van de Hedwigepolder. ,,We zijn bezig die grond te verwerven en willen de paar pachters in de polder netjes begeleiden naar een mogelijk andere locatie'', aldus Verburg. De man kan nog tegen het besluit van het kabinet in beroep gaan.
De Vlaamse regering is ook tevreden. Minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits noemden het oordeel een cruciale stap in de uitvoering van verdragen tussen Nederland en Vlaanderen. De diepere Schelde is nodig om ,,de motor van onze Vlaamse economie'' te laten draaien. Door de verdieping kunnen er grotere schepen door de vaargeul.
Volgens verladersorganisatie EVO hebben Nederlandse bedrijven baat bij de uitdieping. ,,Met name voor de in de zuidelijke regio gesitueerde bedrijven is Antwerpen vaak een betere optie dan Rotterdam.''
De commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, stelde dat Zeeuwen en Vlamingen in de grensstreek weer gezamenlijk aan het werk kunnen. De uitspraak van afgelopen zomer, toen de Raad van State de werkzaamheden tijdelijk stillegde, zette kwaad bloed in België.