De zogenoemde limonadewespen duiken deze zomer eerder op dan anders. En ze zijn ook nog eens met heel veel. ,,Het kan wel eens een recordwespenjaar worden'', denkt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.
Wespenbestrijders hebben tot eind juli al 20 tot 40 procent meer wespennesten weggehaald dan in andere jaren. En dat terwijl de echte wespentijd nog moest beginnen. In een wespennest leven drie- tot tienduizend beestjes.
Of er sprake is van een plaag kan Van Vliet niet zeggen, omdat cijfers over wespen tot nu toe in Nederland niet structureel zijn bijgehouden. De komende twee weken is de wespentoptijd. Van Vliet hoopt dat mensen op natuurbericht.nl zullen melden waar en wanneer ze de eerste wesp op zoetigheid hebben waargenomen, zodat er volgend jaar een vergelijking gemaakt kan worden.
De eerste wespenkoninginnen zijn door het zachte voorjaar al in maart begonnen met het bouwen van een nest. In dat nest voeden werksters de larven. Als tegenprestatie scheiden de larven zoetigheid uit, die de werksters weer eten. Omdat de nesten dit jaar vroeg zijn gebouwd, zijn de larven eerder volwassen en raakt de voorraad zoetigheid op. De wespen vliegen dus uit op zoek naar ijs, snoep en limonade. Aan dat laatste drankje ontlenen de dieren in deze tijd hun naam.
Biologen noemen 2007 'een heftig wespenjaar'. Toen zijn 1016 nesten gemeld, waarvan er 540 zijn bestreden. In 2008 was het wat minder met de steekbeesten. Maar 2009 zal waarschijnlijk de records breken, denken de deskundigen, omdat bestrijders nu al heel veel nesten hebben weggehaald.
Of de dieren erg veel overlast gaan veroorzaken, hangt volgens Van Vliet af van het weer. ,,Als het regent zijn er nog steeds heel erg veel wespen, maar omdat de mensen dan niet buiten gaan zitten, hebben ze er geen last van.''