Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldwijde primeur voor windpark door installatie oestertafels

  •  
03-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
727 keer bekeken
  •  
MicrosoftTeams-image (15)

Plaatsing van de oestertafels in het windmolenpark Luchterduinen.

© De Rijke Noordzee

In windpark Luchterduinen zijn vier oestertafels geplaatst. Dit is een structuur van beton en ander materiaal waarop levende oesters worden bevestigd. Met de plaatsing van de oestertafels werken De Rijke Noordzee, Eneco, en Van Oord, aan het herstel van oesterriffen in de Noordzee. De oestertafels hebben een innovatief ontwerp, wat nog nooit eerder is ingezet. Hiermee heeft het windpark, dat 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee ligt, een wereldwijde primeur.

Sleutel voor behalen klimaatdoelen

Tot zo’n 200 jaar geleden kwam op twintig procent van de Nederlandse Noordzee grootschalige oesterriffen voor. Nu zijn er nauwelijks meer wilde oesterbanken te vinden in de Noordzee. Dit is zorgelijk, want oesterbanken zijn belangrijk voor de ecosystemen onder water.

Luchterduinen missie -27

© De Rijke Noordzee

Erwin Coolen, programmadirecteur De Rijke Noordzee: ‘Een gezonde Noordzee is de sleutel tot het behalen van de klimaatdoelen. Natuurontwikkeling moet daarom een vast onderdeel zijn bij de aanleg van ieder windpark. De komende decennia komen er duizenden molens bij, het is dus heel belangrijk dat we zo snel mogelijk kennis ontwikkelen over hoe we dat het beste kunnen doen.’

Nieuw ontwerp

Het nieuwe design van de oestertafels is speciaal gemaakt voor omstandigheden van hoge stroomsnelheden en veel zand, zoals in windpark Luchterduinen. De nieuwe tafels, die meer dan drieduizend kilo wegen, zijn extra stabiel. Ook worden ze op de steenbestorting rondom de windmolen geplaatst zodat ze niet wegzakken in de zanderige zeebodem. De levende oesters worden bij het nieuwe ontwerp voor het eerst op verticale palen gelijmd, in plaats van in mandjes geplaatst. Hierdoor krijgen zij voldoende vers water en zuurstof om te overleven en zich voort te planten.  

Luchterduinen missie -28

Oestertafel

© De Rijke Noordzee

Helpen aan herstel

De oesters die op de oestertafels zijn geplaatst kunnen volgend jaar larven loslaten die zich op een harde ondergrond kunnen vestigen, bijvoorbeeld op de steenbestorting rondom de windmolens. Door de oesters een handje te helpen vergroot de kans dat oesterriffen zich ontwikkelen. Toekomstige monitoringsmissies richten zich dan ook op de groei, overleving en voortplanting van de oesters.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.