© Pixabay
Energiebesparende maatregelen zijn dit jaar wereldwijd in een stroomversnelling geraakt door de sterk gestegen prijzen voor olie, gas en elektriciteit en schaarste als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Investeringen in bijvoorbeeld isolatie van huizen en openbaar vervoer leverden in 2022 een vier keer zo grote besparing op als in 2021, berekende het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
De wereldeconomie ging volgens het IEA dit jaar 2 procent zuiniger om met energie dan vorig jaar. In de afgelopen twee coronajaren viel die winst nog terug tot 0,5 procent, onder andere doordat de verduurzaming van kantoren, huizen en fabrieken vertraging opliep.
Het huidige besparingstempo ligt ook veel hoger dan dat van voor de coronapandemie, maar nog wel lager dan volgens het IEA nodig is om in 2050 per saldo geen CO2 meer uit te stoten.
Het totale bedrag dat dit jaar opgaat aan isolatie, warmtepompen en andere besparingsmaatregelen loopt waarschijnlijk op tot 560 miljard dollar. Dat is 16 procent meer dan vorig jaar.
"In de huidige energiecrisis zien we opnieuw dat energie-efficiëntie een prioriteit wordt. Dat is van cruciaal belang om met deze crisis om te gaan", zegt IEA-directeur Fatih Birol, die erop wijst dat deze ingrepen ook van belang zijn om klimaatverandering tegen te gaan.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.