Wereldwijd minder bossen gekapt
• 25-03-2010
• leestijd 2 minuten
Wereldwijd is er de afgelopen tien jaar minder bos verdwenen. Het is een eerste teken dat de wereldwijde inspanningen tegen ontbossing vruchten afwerpen.
Dat stelt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een donderdag gepubliceerd rapport. De organisatie wijst er op dat ondanks de positieve ontwikkelingen jaarlijks 5,2 miljoen hectare verdwijnt: een gebied met de oppervlakte van Costa Rica (zo'n 1,25 keer Nederland).
Tussen 2000-2010 ging elk jaar 13 miljoen hectare bos verloren door toedoen van de mens of door natuurlijke oorzaken. Het decennium daarvoor ging het nog om 16 miljoen hectare. Netto verdween tussen 2000-2010 jaarlijks gemiddeld 5,2 miljoen hectare. Vooral door ambitieuze herbebossingsprogramma's in China, India en Vietnam kon een deel van de verwoestingen worden gecompenseerd. In de tien jaren daarvoor was het netto verlies nog 8,3 miljoen hectare per jaar.
Veel landen wijzigden hun beleid en wezen bossen toe aan plaatselijke gemeenschappen die de gebieden duurzaam beheren. Verder werden meer bossen in nationale parken opgenomen of in andere wettelijk beschermde gebieden.
Brazilië verminderde naar eigen zeggen de ontbossing van 2,9 miljoen hectare in de periode 1990 tot 2000 naar gemiddeld 2,6 miljoen hectare per jaar het laatste decennium. Toch blijft Zuid-Amerika de regio met het grootste nettoverlies aan bos, gevolgd door Afrika.
In Indonesië verdween in de periode 2000-2010 jaarlijks een half miljoen hectare bos. Dat is een forse afname in vergelijking met de periode 1990 tot 2000, toen het nog om jaarlijks 1,9 miljoen hectare ging.
Bossen bedekken ongeveer 31 procent van het landoppervlak van de aarde. Zij slaan ongeveer 289 miljard ton koolstof op, meer dan alle koolstof in de atmosfeer.
Bron: ANP