Wereld telt af tot klimaattop
• 30-08-2009
• leestijd 3 minuten
Vrijdag was het precies honderd dagen voordat de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen beginnen, heeft VN-topman Ban Ki-moon burgers vrijdag wereldwijd opgeroepen hun regeringen tot actie te dwingen. ,,De tijd raakt op'', zei Ban. ,,Meer dan ooit hebben we politiek leiderschap nodig om ervoor te zorgen dat de bevolking op deze planeet wordt beschermd.'' In Kopenhagen komen aan het einde van het jaar meer dan honderd ministers van Milieu bij elkaar om een nieuw klimaatakkoord te sluiten, de opvolger van het zogeheten Kyoto-protocol uit 2005.
Volgens wetenschappers moet de klimaatverandering een halt worden toegeroepen en mag de wereld hooguit 2 graden Celsius opwarmen. Dat moet worden bereikt door de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.
Op verscheidene plaatsen in de wereld is al door burgers geprotesteerd tegen het gebrek aan daadkracht van overheden. Onder meer in Australië en Groot-Brittannië gingen duizenden mensen de straat op. De derde week van september houdt de VN de Wereldklimaatweek in de hoop dat ook in andere landen de druk wordt opgevoerd.
Veel overheden zijn niet enthousiast over strenge milieuwetgeving, omdat het de industrie veel geld kost. Een systeem van verkoop van emissierechten is duur en remt de economie, betogen sommige overheden. Opkomende industrieën als China en India willen ongeremd kunnen produceren om de broodnodige groei te kunnen bereiken. In de 20e eeuw mochten de rijke landen eindeloos vervuilen, en nu willen wij dat recht ook, is het betoog van Peking en New Delhi.
Europa heeft inmiddels toegezegd de uitstoot flink te willen verminderen. Onder leiding van president Barack Obama zijn de Verenigde Staten ook positiever gestemd over de onderhandelingen.
Hulporganisatie Oxfam bracht vrijdag een rapport uit waarin ze de gevolgen van de klimaatverandering voor Nepal schetst. De Himalaya-staat is een van de een van de kwetsbaarste landen voor klimaatverandering, ondanks dat het verantwoordelijk is voor maar 0,025 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door de aanhoudende droogte in het Aziatische land zijn veel oogsten mislukt en bestaat er een ernstig tekort aan water. Een hongersnood dreigt voor de toch al straatarme bevolking. Ruim 3,4 miljoen inwoners hebben voedselhulp nodig.
Ook ziet de toekomst er voor Nepal weinig rooskleurig uit. Door klimaatverandering zal in de winter minder regen vallen. De winters zullen waarschijnlijk gevolgd worden door hevige regens, die erosie kunnen veroorzaken, voorspelt Oxfam. Daarnaast kunnen over dertig jaar meer dan een miljard Aziaten getroffen worden in hun watervoorziening, door het smelten van de gletsjers. De hulporganisatie wil dat rijke landen opkomen voor Nepal door de belangen van het land op te nemen in internationale klimaatafspraken.
In Nederland startten vrijdag samenwerkende milieu- en ontwikkelingsorganisaties de campagne 'Beat the Heat Now'. Vertegenwoordigers schreven de eerste klimaatboodschappen op een speciale trein die 12 december, vol met ideeën en plannen van Nederlanders, naar de klimaattop in Kopenhagen rijdt. Vanaf half november kan iedereen digitaal zijn boodschap doorgeven of op de landelijke actiedag in de Jaarbeurs op 12 december met stift op de trein schrijven. De trein moet de langste petitie ter wereld vormen. De bedoeling is dat ook vanuit Brussel, Zwitserland en Kyoto een trein vertrekt naar Kopenhagen.
Bron: ANP