Welke super is de schoonste van het land?
• 21-02-2008
• leestijd 2 minuten
Milieudefensie, Natuur en Milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co lanceren vandaag de Weet wat je eet Gifmeter. Op
www.weetwatjeeet.nl zijn voor het eerst alle meetgegevens van de overheid naar resten landbouwgif op groente en fruit in de Nederlandse supermarkten toegankelijk gemaakt. Van de grote supermarkten presteren Lidl en Super de Boer relatief het best, Dirk van de Broek en C1000 bieden vaak zwaar vervuilde producten aan. Groente en fruit dat in Nederland zelf is geteeld, is veruit het schoonst. Van de grote producentenlanden komen Spanje en Italië als slechtste uit de bus.
Tot voor kort hield de overheid de meetgegevens naar resten landbouwgif op groente en fruit geheim. Na een gezamenlijk beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door de organisaties van Weet wat je eet en 7000 burgers, heeft de overheid alle meetgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de periode juli 2006 tot juli 2007 vrijgeven. Op
www.weetwatjeeet.nl
kunnen consumenten in één oogopslag zien welke supermarkten de schoonste waar aanbieden, welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn en uit welke landen de meeste vervuilde producten komen.
De huidige wettelijke normen zijn niet voldoende om jonge kinderen te beschermen tegen gezondheidsschade door resten van landbouwgif. De Wereldgezondheids-organisatie (WHO) en de EU hebben voor een groot aantal gifstoffen een gezondheidsnorm vastgesteld voor kwetsbare groepen. Uit de meetgegevens blijkt dat deze norm regelmatig wordt overschreden. Bij driekwart van de aangetroffen overschrijdingen van deze gezondheidsnormen was er, ondanks die overschrijding, géén sprake van een wetsovertreding, waardoor de Voedsel en Waren Autoriteit niet heeft ingegrepen.
In een brief hebben Milieudefensie, Natuur & Milieu en Goede Waar & Co er bij de overheid op aangedrongen om per direct de wettelijke normen aan te scherpen, om onnodige risico's te voorkomen. De organisaties hebben ook de supermarkten gewezen op de huidige tekortkomingen van de wet. ALDI, Super de Boer en de Lidl hebben hierop snel en adequaat gereageerd door extra eisen te stellen aan hun leveranciers. De overige supermarkten weigeren tot nog toe hun klanten beter te beschermen.
Bron: Milieudefensie