Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Weidevogels' zoeken grote lap verse grond

  •  
22-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grutto_26.jpg
Boeren rondom Kampen, de gebiedsmakelaar, afgevaardigden van het nationaal landschap IJsseldelta en natuurverenigingen hebben of krijgen ambtenaren om de keukentafel.
De vertegenwoordigers van de provincie polsen de belangstelling om van hun land 'weidevogelgebied' te maken. Want naast ingrijpende gevolgen voor de mens, heeft de komst van de bypass bij Kampen ook zijn impact op het landschap. Eén daarvan is het verlies van weidevogelgebied, aangewezen landerijen waar vogels als kievit, scholekster en grutto kunnen broeden en foerageren.
Gedeputeerde Staten hebben onlangs als uitgangspunt vastgelegd dat het verdwijnen van de circa vierhonderd hectare weidevogelgebied in IJsseldelta-Zuid, waar de hoogwatergeul onderdeel van is, gecompenseerd moet worden. De plannen voor het gebied ten zuiden van Kampen hebben ook zo hun gevolgen voor de ecologische hoofdstructuur en Natura 2000-gebieden, maar daar buigt de provincie zich nog apart over. Als mede-initiatiefnemer voor de gebiedsontwikkeling in deze hoek trekt de provincie deze kar. Ze heeft richtlijnen opgesteld voor de compensatie van weidevogelgebieden. De kaders die nu opgesteld zijn, kunnen eventueel ook voor andere gebieden in Overijssel gebruikt worden. Een samenwerkingsverband van drie adviesbureaus buigt zich nu over de uitwerking van het zogenaamde 'weidevogelcompensatieplan' voor IJsseldelta-Zuid. Aan het einde van dit jaar moeten zij duidelijkheid kunnen brengen. "Dan weten we waar eventueel nieuwe gebieden te vinden zijn, hoe groot zo'n gebied is en wat voor maatregelen er getroffen moeten worden", aldus een woordvoerder van de provincie.
Op papier heeft Overijssel nu acht richtlijnen opgesteld. Eén daarvan is dat compensatiegebied(en) zo dicht mogelijk bij het te verdwijnen land moet komen. Daar sluit de wensen om compensatiegrond zoveel mogelijk te bundelen op aan. Het nieuwe gebied moet daarnaast in kwaliteit gelijk of hoger zijn dan wat de weidevogels eerst hadden. Ook open staan voor creatieve voorstellen van weidevogelbeheerders is een aandachtspunt. Ook financieel moet het goed geregeld zijn.
Nederland speelt volgens de provincie een 'internationale sleutelrol' als het gaat om weidevogelgebieden. Het instandhouden en beschermen van weidevogelgebieden liggen dan ook vast in internationale afspraken.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.