Natuurmonumenten wil met een serie maatregelen de Aalkeetbuitenpolder weer aantrekkelijk maken voor bijzondere weidevogels. Verhoging van de waterstand, schonere slootjes en het kappen van wilgenbeplanting moeten ervoor zorgen dat de vogels het weer naar hun zin hebben in het natuurgebied in het drukke Zuid-Holland. De daling van weidevogels is landelijk, maar in de Aalkeetbuitenpolder sterker.
Opvallend is dat het in de noordwestelijke hoek van de Aalkeetbuitenpolder tamelijk goed gaat met de vogels. Dat is een gevolg van het waterpeil, dat daar veel hoger is dan elders in het gebied. De rest van de polder is veel te droog. In het natte deel leven ganzen, eenden en slechtvalken. Natuurmonumenten wil daarom het waterpeil in de Aalkeetbuitenpolder verhogen. Dat zorgt ervoor dat vogels als de grutto en de tureluur makkelijker voedsel met hun snavel uit de grond kunnen halen.
Daarnaast moet het voor roofdieren, zoals de vos, lastiger worden om een eend of gans te vangen. Daarom wordt 1,6 hectare aan wilgenbeplanting gekapt, zodat de vos niet meer ongezien zijn prooi kan benaderen. Om het water schoon te houden, probeert Natuurmonumenten de bemesting terug te dringen.
Het natuurgebied is in Europees opzicht uniek. De Aalkeetbuitenpolder is een belangrijke pleisterplaats voor vogels als de kleine rietgans en de blauwe kiekendief. ’s Winters wordt het gebied druk bezocht door veel zeldzame vogels, terwijl het in het voorjaar een populaire broedplaats is.