In de weidevogelgebieden die Staatsbosbeheer in het Groene Hart beheert, blijft het aantal weidevogels ook dit jaar stabiel of nemen de aantallen zelfs toe. Opvallend, want landelijk neemt het aantal weidevogels juist af. De boswachters van het Groene Hart laten zien dat met zorgvuldig beheer het tij voor de weidevogels in Nederland gekeerd kan worden.
Kuikenland
De Donkse Laagten, de Reeuwijkse Plassen en De Wilck zijn natuurgebieden in het Groene Hart die speciaal voor weidevogels zijn ingericht. De zogenaamde kerngebieden. Boswachter Harm Blom: "In deze polders is het beheer zo afgestemd dat weidevogels voldoende jongen kunnen grootbrengen. In speciaal kuikenland - korte, open en kruidenrijke grassen- leven duizenden insecten waar de jongen groot op worden. De kuikens vliegen bij ons in grote aantallen uit en daar zijn wij trots op!"
Tellingen
Een belangrijk onderdeel van het beheer zijn de alarmtellingen. "Samen met vrijwilligers tellen we hoeveel weidevogels daadwerkelijk jongen hebben gekregen", vertelt boswachter Jenny van Leeuwen. "Opvallend is dat andere broedvogels ook profiteren van de optimale broedomstandigheden. We hebben nesten gezien van de zomertaling, visdief en smient. Ook de veldleeuwerik doet het in onze gebieden nog redelijk goed, terwijl deze in Nederland op het randje van uitsterven staat."
Kennis delen
Wat zijn nou dé succesfactoren voor weidevogels? Gebieden die voor weidevogels zijn ingericht, met een 'schil' van polders waar ingezet wordt op kuikenoverleving. "Wij roepen daarom op om buiten de kerngebieden van Staatsbosbeheer ook in te zetten op kuikenoverleving. Graag delen wij onze kennis over het beheer van de gebieden om zo het tij te keren voor de weidevogels", aldus Jenny en Harm.