Bezoekers van de website EtenisomopteEten.nl onderschatten de hoeveelheid eten die ze weggooien. Dit blijkt uit een peiling op deze site, die een gezamenlijk initiatief is van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Op de site is ook de Weggooitest te vinden, die snel inzicht geeft in het eigen weggooigedrag en de hoeveelheid geld en CO2-uitstoot die men kan besparen. Wie nu met de Weggooitest invult, maakt kans op een kookclinic met topkok Pierre Wind.
Uit de peiling op de site EtenisomopteEten.nl blijkt dat 75 Procent van de bezoekers denkt dat hun weggooigedrag wel meevalt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 10 procent van hun eten in de vuilnisbak gooien, waarvan een kwart zelfs nog in ongeopende verpakkingen. In totaal gaat het om 175 euro per persoon per jaar, en voor de hele Nederlandse bevolking 2,4 miljard euro.
Om huishoudens bewust te maken van hun eigen weggooigedrag is de Weggooitest ontwikkeld. Binnen 1 minuut krijgen ze een indicatie of ze meer of minder dan 10 procent van hun eten weggooien. Het gaat dan om eten dat te ruim is ingekocht of niet goed is bewaard.
Momenteel is er een prijsvraag verbonden aan de Weggooitest. Deelnemers maken kans op een exclusieve kookclinic met topkok Pierre Wind. Na het invullen van de Weggooitest kunnen deelnemers hun beste tip geven waarmee voedselverspilling wordt voorkomen. Uit de inzenders met de beste tips wordt de winnaar getrokken. Daarnaast worden 10 kookboeken verloot.
Op de website EtenisomopteEten.nl staan naast de Weggooitest veel tips over slim kopen, koken en bewaren van eten. Zo is het bijvoorbeeld slim om je koelkast maximaal 4 graden te zetten, zodat etenswaren langer goed blijven. Voedselverspilling tegengaan betekent dat energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren niet verloren gaat wanneer goed eten in de vuilnisbak belandt. Bovendien is weggooien van eten ongunstig voor de portemonnee.
De campagne Eten is om op te Eten is onderdeel van de gezamenlijke aanpak door Voedingscentrum, om het publiek bekend te maken met de omvang van voedselverspilling en hoe dit kan worden voorkomen. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.