Weg dicht voor vliegend hert
• 29-05-2009
• leestijd 1 minuten
In de Limburgse gemeente Onderbanken - bekend van het bos dat moest wijken voor de Awacs vliegtuigen - worden speciale maatregelen genomen voor het behoud van het vliegend hert: een zeldzame reuzenkever die vanaf nu tot september boven de grond komt om te paren en eitjes te leggen. Vaak worden ze met bosjes platgereden. Nu worden voor het eerst een aantal holle wegen – de natuurlijke habitat van het vliegend hert - afgesloten voor het verkeer.
Het vliegend hert is de grootste keversoort die in Nederland voorkomt. Mannetjes kunnen tot wel negen centimeter groot worden, waarvan drie centimeter bestaat uit grote kaken op de kop van de kever. Vrouwtjes zijn kleiner en hebben minder prominente kaken. De kaken en dekschilden van mannetjes zijn roodbruin en glanzend, de brede kop en het borststuk zijn zwart. Vrouwtjes zijn vrijwel helemaal zwart gekleurd.
Een volwassen vliegend hert leeft maar kort en is voornamelijk bezig met het zoeken van een partner. Mannelijke individuen imponeren vrouwtjes. Met hun grote kaken pakken ze andere mannetjes vast en duwen hen van een afgrond. De vliegende herten overleven deze gevechten overigens wel altijd.
Als de kevers eenmaal een partner gevonden hebben, leggen ze na de paring hun eitjes in rottend hout neer. De larven die uit de eitjes komen hebben op die manier meteen een voedselbron om zich te kunnen voeden en te kunnen voorbereiden op hun volwassen leven.