Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weg dicht voor vliegend hert

  •  
29-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In de Limburgse gemeente Onderbanken - bekend van het bos dat moest wijken voor de Awacs vliegtuigen - worden speciale maatregelen genomen voor het behoud van het vliegend hert: een zeldzame reuzenkever die vanaf nu tot september boven de grond komt om te paren en eitjes te leggen. Vaak worden ze met bosjes platgereden. Nu worden voor het eerst een aantal holle wegen – de natuurlijke habitat van het vliegend hert - afgesloten voor het verkeer.
Lees meer over de wegafsluitingen op de website van IVN Brunssum & Onderbanken
Het vliegend hert is de grootste keversoort die in Nederland voorkomt. Mannetjes kunnen tot wel negen centimeter groot worden, waarvan drie centimeter bestaat uit grote kaken op de kop van de kever. Vrouwtjes zijn kleiner en hebben minder prominente kaken. De kaken en dekschilden van mannetjes zijn roodbruin en glanzend, de brede kop en het borststuk zijn zwart. Vrouwtjes zijn vrijwel helemaal zwart gekleurd.
Een volwassen vliegend hert leeft maar kort en is voornamelijk bezig met het zoeken van een partner. Mannelijke individuen imponeren vrouwtjes. Met hun grote kaken pakken ze andere mannetjes vast en duwen hen van een afgrond. De vliegende herten overleven deze gevechten overigens wel altijd.
Als de kevers eenmaal een partner gevonden hebben, leggen ze na de paring hun eitjes in rottend hout neer. De larven die uit de eitjes komen hebben op die manier meteen een voedselbron om zich te kunnen voeden en te kunnen voorbereiden op hun volwassen leven.
Bron: Naturalis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor