Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gewone wolzwever, de donzige vlieg in je tuin

  •  
07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12748 keer bekeken
  •  
greta_andeweg_gewone_wolzwever
Ze lijken een beetje op hommels en bijen maar zijn het niet: de gewone wolzwevers (Bombylius major). Een onschuldige vlieg, die dus ook helemaal geen familie is van de bij, doet zich voor als een minder onschuldig insect en misleidt zo eenieder die hem op wil eten. Net zoals sommige zweefvliegen doen. Nu (april-juni) is het moment dat je ze rond ziet vliegen in je tuin.

Er zijn in Nederland en omgeving negen soorten van dit geslacht bekend. De gevlekte, Zwartborstelwolzwever en gewone zijn het algemeenst. In de tuin laat de gewone zich het vaakst zien en is te onderscheiden aan de twee kleurige vleugels. Verder is de gewone wolzwever helemaal bruin en heeft de voor vliegen typische grote ogen en dunne pootjes. Ook aan de vleugels kun je zien dat het hier echt niet om een bij of hommel gaat. De vleugels van de wolzwever staan namelijk zijwaarts en klappen niet omhoog in rust, zoals bij veel hommels en bijen wel het geval is.

Spectaculair bloembezoek

Waar de wolzwever in uitblinkt is het bloembezoek. Het doet een beetje denken aan een kolibrie. De wolzwever gaat voor een bloem hangen, waarbij het lijkt of hij stilstaat. Maar schijn bedriegt, want ondertussen slaan zijn vleugels wel 300 keer per seconde. Met zijn lange tong dringt hij diep de bloem binnen waar de nectar zit. Het filmpje hierboven is tien keer vertraagd en zelfs dan zie je de vleugels nog niet goed bewegen.

Eitjes schieten

Het vrouwtje legt haar eitjes in het nest van de zandbij. Daarvoor bepoedert zij de eitjes met wat zand zodat ze minder kleverig worden. Ze hoeft het nest van de bij niet te bezoeken maar doet haar zaakje gewoon vanuit de lucht. Ze is vaak zwevend boven een zandvlakte te vinden vanuit waar ze met haar achterlijf het eitje zo het nest van de zandbij in slingert.

De jonge larve kruipt in het nest, vervelt daar in een trage made en leeft eerst van de stuifmeelvoorraad en consumeert daarna de bijenlarve.

Wolzwervers komen niet alleen in Nederland voor, maar ook in de rest van Europa. Ook in delen van Rusland, Noord-Afrika, het zuiden van Siberië en in het Verre Oosten kun je deze vlieg tegenkomen

Bron: Wikpedia, Soortenbank en Waarneming.nl

Meer over:

insecten
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor