Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weer legionellabacterie in rioolwaterzuivering Houten

  •  
27-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
bacteria

© pixabay

In een beluchtingstank van de rioolwaterzuivering aan De Staart in Houten zijn opnieuw legionellabacteriën gevonden, meldt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het is de derde keer in een half jaar tijd dat in Houten concentraties van de ziekmakende legionellabacterie worden aangetroffen en de tweede keer dat de bacteriën bij de zuivering aan De Staart worden gevonden.

Onderzoek

De besmetting kwam volgens het schap ditmaal aan het licht bij een reguliere controle van het water in de tank. Het schap onderzoekt nu waar de verhoogde waarde vandaan gekomen is, want het water was schoon sinds begin november vorig jaar, toen de vorige besmetting onder controle was. Sindsdien zijn ook veel maatregelen genomen om nieuwe verspreiding te voorkomen.

Gevolgen van legionella

Vorig najaar werden dertien mensen in Houten ziek van een legionellabesmetting. Legionella ofwel veteranenziekte uit zich door griepklachten of een longontsteking. Voor mensen met een zwakke weerstand kan legionella dodelijk zijn, maar de ziekte is goed behandelbaar met antibiotica. Ditmaal hebben zich bij de GGD regio Utrecht nog geen zieken gemeld.

Medewerkers van het schap op het terrein van de rioolwaterzuivering moeten voorlopig een mondkapje dragen. Excursies naar de installatie zijn afgezegd, aldus het schap.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.