Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van vechtende reebokken tot poetsende insecten | Nu in de natuur

  •  
14-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1074 keer bekeken
  •  
headerfoto nuindenatuur reels 14092022

De reels op Instagram zijn weer begonnen! Van lachende dieren en vechtende reebokken tot de wadden als snackbar en bijzondere versiertechnieken. Op Instagram vind je de nieuwste serie reels!

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Lachende dieren

We trapten dit reels-seizoen af met beelden en geluiden van dieren die een lachend geluid maken. De zwarte specht is een bekende. De lachende zang van deze grootste spechtensoort van Europa hoor je vooral in oudere bossen. De lachstern is een zeldzame sternsoort die, in tegenstelling tot veel sterns, z’n voedsel op het vasteland vindt. De soort die in deze reel het laatst lacht is de groene specht. Deze specht houdt meer van open gebieden dan de zwarte specht en zoekt z’n voedsel vooral op de grond.

Vechtende reebokken

Reebokken hebben territoria. Ze markeren een territorium door tegen boompjes te schuren met hun geweien, hier zitten namelijk geurklieren. Vaak krabben ze bij zo’n ‘schuurboom’ ook op de grond, tussen de hoeven zitten namelijk ook klieren. Horen ze een vreemd geluid in hun territorium, dan kunnen ze een kenmerkend ‘creepy’ geblaf maken. Blijkt het een indringer, dan loopt het mogelijk uit tot een gevecht!

De wadden als snackbar

Het zal je niet ontgaan zijn; er wordt een tekort aan frikandellen verwacht. Voor veel vogels is de Waddenzee een echte snackbar; ze kunnen er vrij gemakkelijk veel voedsel vinden. Een erg belangrijk gebied dus! In deze reel laten we drie waddenbewoners zien: de bontbekplevier, bonte strandloper en de kluut. Deze dieren zoeken elk op hun eigen manier hun kostje bij elkaar. 

Versiertechnieken

Tinder (de meest bekende datingapp) bestaat 10 jaar! Voor ons gelegenheid om versiertechnieken van dieren eens te belichten. Bijeneters geven elkaar hapjes, zoals een lekker bijtje of een wesp. Duiven houden ervan om elkaar te snavelen; lekker kroelen met de snavel op plekken waar ze zelf niet goed bij kunnen. De balts van zeearenden gaat er iets spectaculairder aan toe. Terwijl ze in de lucht elkaar bij de poten grijpen laten ze zich vallen. Een verbluffend gezicht!

Poetsende insecten 

Niet alleen mensen vinden het prettig om schoon te zijn, ook insecten houden zich bezig met hygiëne! In deze reel is een atalanta te zien die zijn roltong schoonmaakt. Met deze tong kan ze vloeistoffen als nectar opzuigen. De grote groene sabelsprinkhaan (met recht een grote!) maakt haar legbuis schoon. Met de legbuis kunnen sprinkhanen eitjes leggen. Voor libellen is zicht erg belangrijk, ze jagen er namelijk mee. Vandaar dat deze zeldzame bandheidelibel eens lekker haar facetogen schoonveegt met haar poten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.