Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Week van Ons Water

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
water

© Pixabay

Op 14 mei wordt in het kader van de Week van Ons Water de allereerste Laarzendag georganiseerd. Met de Laarzendag wil onder meer de gemeente Dordrecht aandacht besteden aan de stijgende zeespiegel en het belang van goede biodiversiteit. Tijdens de Week van Ons Water worden door het hele land 165 activiteiten georganiseerd. 

De nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt een van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: De Sint Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd. Nu 600 jaar later wordt er met een publieksactie aandacht gevraagd voor de gevaren van deze tijd: een stijgende zeespiegel en afnemende biodiversiteit.

Herdenking van de Elisabethvloed 

In het kader van de herdenking van de Elisabethsvloed en de voorjaarseditie van de Week van Ons Water wordt op 14 mei de Laarzendag georganiseerd in het NLDeltagebied rondom de Biesbosch en de Haringvliet. De hele dag zijn er excursies en activiteiten in de regio die door de vloed van zes eeuwen geleden is ontstaan, waarbij de laars centraal staat. Van een kampioenschap waterspatten tot een vleermuisexcursie. En van laarzen versieren tot avontuurlijke weidewandelingen.

Laarzendag

De organisatie heeft als doel om 6000 laarzen op de been te krijgen op Laarzendag. Hiermee willen ze aandacht vragen voor de uitdagingen waar we als Nederland voor staan om droge voeten te houden en het versterken van de biodiversiteit. Er is namelijk veel dat inwoners zelf kunnen doen om wateroverlast te beperken en de natuur een handje te helpen. Daarom is er ook een bewonerswedstrijd uitgeschreven. Het beste duurzame tuinidee maakt kans op de Gouden Laars. De prijsuitreiking is op 14 mei in het Biesboschmuseum en bewoners kunnen hun ideeën voor 8 mei indienen.

Activiteiten door heel het land

Laarzendag is één van de 165 wateractiviteiten die tot 15 mei worden georganiseerd in het kader van de Week van Ons Water. Tijdens de Week van Ons Water worden leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland georganiseerd. Zo kun je mee op rondleidingen bij gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties bij verschillende waterschappen en groenblauwe fietsroutes doen in onder meer Leidschendam-Voorburg en Enschede. Op www.weekvanonswater.nl staan alle activiteiten die er gedurende de week in Nederland te doen zijn.

Week van Ons Water

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en door aan te geven wat mensen zelf kunnen doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe we kunnen helpen om ons water schoon te houden. 

Bron: ANP

Meer over:

water
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.