Weblog vuursalamander: Zeldzaam
• 02-05-2012
• leestijd 1 minuten
Een waterspecht, die bestaat natuurlijk niet! Wat ik in mijn vorige blog bedoelde was een waterspreeuw. Dit bruinzwarte vogeltje met witte borst bevindt zich altijd in de buurt van water en is de enige inheemse zangvogel die onderwater naar voedsel zoekt. Hierbij duikt en zwemt hij onder water en loopt zelfs op de bodem van ondiepe beekjes.
Goudveil
Een ander organisme, welke net als de waterspreeuw zeldzaam is in Nederland, is goudveil. In ‘mijn’ bos zorgen ze echter met hun geelgroene schutblaadjes voor een mooi gekleurde beekrand. Er komen zelfs twee soorten goudveil voor, de verspreidbladige en de paarbladige. Dit komt omdat het bos waar ik onderzoek doe een bronbos is. De inwoners van het gebied zijn hier erg trots op.
Koeien
Fietsers zijn hier in de omgeving, afgezien van een groep wielrenners zo nu en dan, een rariteit. Elke dag fiets ik naar de bossen en krijg onderweg niet alleen te maken met zwaaiende en toeterende Fransen, maar ook met nieuwsgierige koeien. Zodra deze je door hebben, rennen ze met zijn allen langs het hek met je mee, tot ze echt niet meer verder kunnen volgen. Zal ik voor de koeien een zeldzaam ras zijn?