Weblog Peer de Rijk: Optimisme groeit, en de verwarring...
• 04-12-2007
• leestijd 2 minuten
De Australische ondertekening van het Kyoto-verdrag is natuurlijk met gejuich begroet, niemand vraagt zich nu nog af hoe Australië in de paar jaar die nog resten ('Kyoto' loopt in 2012 af) haar doelstelling moet halen.
De Amerikaanse delegatie heeft opening geboden door te zeggen dat ze mee willen werken aan een traject dat ertoe moet leiden dat er in 2009 nieuwe afspraken gemaakt worden die in 2012 ingaan. Je zal maar ambtenaar zijn, dit soort onderhandelingen moeten voeren en blij zijn met dit soort afspraken: nadenken over de vraag of er een agenda bedacht kan worden die zou kunnen leiden tot een overeenkomst om met elkaar te kijken of er over 5 jaar misschien iets moet gaan gebeuren.
En toch ...en toch is het heel goed wat er hier gebeurt en moeten de ambtenaren en politici de moed er in houden. Om het nog ingewikkelder te maken gaat het niet alleen om afspraken over hoeveelheden CO2 die we minder moeten uitstoten maar ook over de manier waarop. Hier zie je al - terwijl het officieel niet op de agenda staat - dat er steeds meer roep komt om kernenergie te accepteren als deel van de oplossing. Australië zegt het misschien nodig te hebben, Amerika natuurlijk, Oost-Europese landen die eigenlijk nog niets anders zelf geprobeerd hebben, ontwikkelingslanden die graag gesubsidiëerde grote centrales willen krijgen en natuurlijk de sterk aanwezige nucleaire lobby voor wie het in de komende jaren d'r op of d'r onder is. Of ze slagen er in geaccepteerd te worden als klimaatredder, dan krijgen ze veel subsidie, of ze gaan roemloos ten onder. Ons allen achterlatend met een nucleaire erfenis die nog tienduizenden jaren nastraalt.
Ik kan vanuit hier niet op alle vragen ingaan maar kan wel verwijzen naar
www.antenna.nl/wise (Engels) en
http://www.tegenstroom.nl/ voor honderden argumenten tegen kernenergie en illustraties van het gevaar en de vervuiling die met kernenergie gepaard gaat. En als je zelf wat wilt doen aan het probleem: ga naar
http://www.groenestroomjagraag.nl/, vergelijk de energiebedrijven en kies een bedrijf dat alleen groene stroom verkoopt.
Over een half uur vertrekken we naar Java waar twee plekken in het noorden zijn aangewezen als mogelijke locatie voor kerncentrales. De spandoeken en brochures in de rugzak, de flessen water mee en ik heb nog snel even uitgezocht of je islamitische kerkelijke leiders hier alles kunt vragen. Want we zijn wel nieuwsgierig wat het betekent als er een Fatwa uitgesproken wordt over kernenergie.
Het is niet zeker of ik makkelijk toegang tot internet heb vanaf die plekken, anders kan ik de 8e pas weer schrijven. Als we terugkomen hebben we ook de eerste afspraak met de Nederlandse ambtelijke delegatie.
Peer de Rijk vanaf Bali