Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weblog Peer de Rijk: Klimaatconferentie begonnen!

  •  
03-12-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
kimaatconferentiebali.jpg
Dag twee. Heel blij dat ik m'n accreditatie eerder heb geregeld... Honderden mensen staan uren in de rij om bij het VN-personeel (naast enorme hoeveelheden lokale staf vliegen er ook enkele tientallen VN-ambtenaren mee met het klimaat-circus) de juiste pas af te halen.
Na de officiele opening, waar opzichzelf niets aan is en waar ook niets interessants wordt gezegd, is het tijd voor de eerste 'side-events', lezingen en workshops die niet door nationale overheden worden georganiseerd. Veel aanbod van de milieuorganisaties maar ook de industriële lobby, de energiesector, vakbeweging en wetenschap zijn ruim vertegenwoordigd. De bijeenkomst waar ik zou optreden blijkt verplaatst - als gezegd, logistiek gezien is een klimaattop een hele toer. Dan maar het computer-centrum opzoeken om de noodzakelijke emails te verwerken. Bij WISE zijn we met zo weinig mensen dat je gewoon door moet het normale werk, al zit je in Bali.
Ondertussen veel interessante ontmoetingen en gesprekken, onder andere met vertegenwoordigers van organisaties uit het zuiden, uit landen waar klimaatverandering het hardst toeslaat en het eerst merkbaar is. WISE voert dit jaar een project uit rond westerse geldstromen voor  
energieprojecten met als centrale vraag "moeten die projecten in eerste instantie ten goede komen aan armoedebestrijding of is het belangrijker dat de energie duurzaam geproduceerd wordt?". (zie www.tegenstroom.nl ) Geen gemakkelijke vraag, en dat blijkt ook weer uit de vele antwoorden die we hier krijgen. Natuurlijk vinden de meeste mensen uit ontwikkelingslanden ook dat het geld besteed moet worden aan projecten die beide doelen dienen, maar ze vinden vooral dat wij (de westerse donorlanden) niet veel eisen mogen stellen. Zolang wij het eigen huis (Nederlandse energievoorziening bijv.) niet op orde brengen hebben we weinig recht van spreken. Zelf ben ik het hier niet mee eens; ontwikkelinsgeld besteden is keuzes maken en ik vind dat we wel degelijk mogen (mee)bepalen dat het bijv. niet naar kolen- of kerncentrales gaat.
In de middag een interessante presentatie van de VN zelf over een nieuw rapport waarin staat hoeveel geld er nodig is om verdere klimaatverandering te voorkomen (mitigatie) en de nu al benodigde aanpassingen (adaptatie) te realiseren. Een half procent van het jaarlijkse mondiale BNP extra (!) is genoeg om daadwerkelijk en structureel in te grijpen. Het is een enorm bedrag en drie keer meer dan er nu jaarlijks besteed wordt maar het is natuurlijk alleszins te overzien. Het gaat dan om de investeringen in de energiesector maar ook in de landbouw, beschermen van bossen, transport enzovoort. Langzamerhand dringt het ook bij de VN door; het is absolute waanzin om jaarlijks honderden miljoenen te investeren in het zoeken naar nieuwe olie, kolen en uranium als we eigenlijk rigoreus zouden moeten stoppen met het gebruiken ervan.
Die conclusie wordt door de milieubeweging al jaren getrokken. Voor de delegaties hier is het nog een stap te ver. Dus voorlopig zullen we wel geld moeten blijven uitgeven aan dweilen... terwijl de lopende kraan ook door onszelf gefinancieerd wordt.
Morgen weer een dag, eerst maar eens teruglopen naar het hotel, onderweg begroet door schoolkinderen voor wie de klimaattop een hele belevenis is.
Peer de Rijk, Bali, 3 december 2007
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor