Weblog Duurzaamheidsgame: 2014 de eerste scheurtjes
• 10-11-2009
• leestijd 2 minuten
Het tweede coalitiejaar is begonnen. De natuurorganisaties zijn tevreden, de bevolking ook. Maar onze economie heeft helaas een flinke knar gekregen door alle duurzame maatregelen en belastingen. De Minister van Duurzame economie heeft het helemaal gehad en is onlangs zelfs uit de Ministerraad weggelopen. Wat te doen om onze economie, niet alleen te vergroenen, maar ook te redden?
Er is ook wel wat aan de hand. Volgens cijfers is het vertrouwen in onze economie tot 43% gedaald. Ook met ons bedrijfsklimaat gaat het slecht. Aan de andere kant zijn de natuurclubs tevreden en gaat het steeds beter met de luchtkwaliteit. En, Utopia doet het best aardig vergeleken met de andere duurzame kabinetten in het spel. Van de duizenden deelnemers staan we 18e.
Volgens de laatste berichten is er zwaar weer op komst. Er wordt gedoeld op de economie. Door de recessie ontvangen we 20% minder aan budget om te investeren in duurzaamheid. Een tegenvaller.
Uit de laatste krant, de groene wereld, wordt duidelijk dat de zeespiegel harder stijgt dan we dachten en dat er nog veel werk aan de winkel is om ons milieu te verduurzamen.
We mogen wederom maximaal 10 duurzame projecten kiezen om in te investeren. Doordat we minder budget hebben kiezen we slechts voor 7 relatief goedkope projecten die de economie ook nog een beetje stimuleren. Denk aan een subsidieregeling voor bedrijven om duurzaam te innoveren, een vergoeding voor boeren die actief natuur beheren en het invoeren van een vrijstelling van BPM op hybride auto's.
Ook stoppen we geld in een aantal projecten om ons grond- en oppervlaktewater schoner te maken en om de kans op een dijkdoorbraak te verkleinen. Deze keuzes zorgen dat we ook heel veel niet kunnen doen. Helaas.
Nu maar zien wat dit Utopia heeft opgeleverd in 2015? Zijn we dan nog net zo groen, en trekt onze economie weer bij? Trouwens, hoe doen die andere duurzame kabinetten het eigenlijk?