Het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland wordt binnenkort opgeleverd: de watertoren in Bussum. Het project omvat de renovatie van de oude watertoren uit 1897 en daaraan gekoppeld een nieuw kantoorgebouw van in totaal 3500 vierkante meter. Het gebouw wekt z'n eigen energie op en heeft geen aansluiting op het riool.
Het initiatief voor het project werd in 2004 genomen door Michiel Haas van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) en Bob Custers van VOCUS architecten bna, samen het Bussums Watertoren Collectief. Voor Custers is de watertoren een springplank om met allerlei vernieuwende ideeën en innovatieve concepten bezig te zijn. ,,We besteden veel aandacht aan bijvoorbeeld materiaalgebruik, energiesystemen en onderhoud. In particuliere en projectmatige woningbouw passen we regelmatig lucht- en waterwarmtepompsystemen toe die behalve verwarmen ook koelen. We ontwerpen liever gebouwen met een natuurlijke ventilatie. Verder worden kunststof kozijnen in onze gebouwen vermeden.'' De architect vindt het bijzonder dat het project uiteindelijk van de grond is gekomen. ,,Het is opmerkelijk dat we dit als klein bedrijf tot stand hebben gebracht. Van de 'grote' jongens hebben we tot nu toe niets gehoord. En het is helemaal niet zo moeilijk. Het gebruik van duurzame technieken heeft 15 procent aan meerkosten opgeleverd. Dat verdien je uiteindelijk wel weer terug.''
Bij de watertoren worden beproefde technieken gebruikt ten behoeve van energieopwekking, zoals warmte koude opslag, warmtepompen en warmtekrachtkoppeling. Alle energie wordt door eigen installaties opgewekt. Dat gebeurt door windenergie, zonnecellen en de warmtekrachtkoppeling.
Het gebouw voorziet volledig in de eigen energiebehoefte en heeft dan ook geen gasaansluiting nodig. ,,Bij de watertoren zijn we eigenlijk energieproducent. Alle elektriciteit die daar wordt opgewekt wordt enerzijds gebruikt in het gebouw zelf en wat we over hebben gaat terug. Dit is weliswaar een kleinschalig project, maar wel een voorbeeld van de manier hoe we in de toekomst grootschaliger gaan werken op bijvoorbeeld woonwijkniveau'', vult Custers aan.
Ook op het gebied van waterverbruik scoort het project goed. Het pand heeft geen rioolaan- sluiting. ,,Het afvalwater wordt gezuiverd door middel van een helofytenfilter. Het zuivere water dat daar uitkomt, wordt hergebruikt voor de toiletspoeling van alle toiletten in het gebouw. Daarmee wordt 80 procent van het drinkwaterverbruik gespaard en ontstaat een kleine waterkringloop met een geringe aanvulling van drinkwater. Op deze schaal is een helofytenfilter in Europa nog niet toegepast'', aldus Custers