Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschorpioen insect van '22

  •  
11-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
DSC00402

Na een gloedvol betoog van 'ambassadeur' Pieter Derks werd de waterschorpioen dit voorjaar 'Insect van het jaar 2022'. Omdat de soort zich nú makkelijk laat zien, zijn we op twee derde van ‘Het jaar van …’ pas naar dit bizarre beestje op zoek gegaan, samen met de organisatoren van de verkiezing, Aglaia Bouma en Menno Schilthuizen van Taxon Foundation.

Ambassadeur

Uit 20 duizend Nederlandse insecten kozen Aglaia Bouma en Menno Schilthuizen van Taxon Foundation een shortlist van vijf. Iedere soort werd gekoppeld aan een ‘BN’ ambassadeur, waarbij cabaretier Pieter Derks zich hard mocht maken voor de waterschorpioen. Met een column in De Nieuws BV en een optreden bij Arjen Lubach op tv, heeft Derks zich uitstekend van zijn taak gekweten, waarna de waterschorpioen het eerste ‘Insect van het jaar’ werd. 

IMG_9539

Snorkel aan z’n kont

De waterschorpioen is uiteraard geen schorpioen (want een insect) maar ziet er met wat fantasie wel zo uit. Zijn voorste pootjes zien eruit als de schaartjes van een schorpioen en aan zijn achterlijf heeft het dier iets wat met wat goede wil op een schorpioenenstaart zou kunnen lijken. In werkelijkheid is het een adembuis, of om met Derks te spreken: een snorkel aan zijn kont. Daarmee haalt het dier letterlijk adem, wanneer het vlak onder het wateroppervlak ligt.

Prijswinnaar

Uit alle stemmers op de waterschorpioen werd ook één winnaar getrokken: Freek van Teeseling die als eerste prijs mee mocht met de ambassadeur om het insect ook daadwerkelijk te zoeken. Dat bleek niet heel lastig. Na een paar keer scheppen, vond boswachter Tijmen van Heerde het beestje in de oever van een plas in de Ooijpolder bij Nijmegen.

DSC00464

Nomineren

Over vier maanden moet er alweer een nieuwe ‘soort van het jaar worden gekozen. Iedereen mag daarvoor één van de 20 duizend Nederlandse insecten nomineren, zolang het maar niet wéér de waterschorpioen is. ‘En echt, alle insecten zijn gaaf’, bezweert bedenker van de verkiezing, Aglaia Bouma. Derks stelt alvast voor om de duikerwants te nomineren, al was het maar omdat die zo onfortuinlijk was om tijdens de reportage tussen de scharen van de waterschorpioen zijn leven te moeten eindigen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.