Waterschappen zijn oud, maar niet belegen
• 11-11-2008
• leestijd 2 minuten
Nederlanders kunnen van 13 tot en met 25 november hun stem uitbrengen voor de waterschapsverkiezingen. Het waterschap is de oudste democratische bestuursvorm van Nederland, maar heeft de blik gericht op de toekomst. De waterschappen zijn dan wel oud, maar niet belegen hoor, aldus een woordvoerder van Unie van Waterschappen.
DROGE VOETEN:
De voorziene toevloed aan van rivier-, regen- en zeewater door de voorspelde klimaatverandering betekent werk aan de winkel voor de waterschappen. Zij zijn verantwoordelijk voor de waterkeringen en het waterbeheer. Populair gezegd, zorgt het waterschap ervoor dat Nederlanders droge voeten houden en dat het oppervlaktewater schoon is. Hoewel veiligheid op de eerste plaats staat, proberen gemeenten, provincies en waterschappen de nuttige en noodzakelijke opvang van water steeds meer te combineren met het aangename (recreatie). Immers, water is ook leuk.
27 WATERSCHAPPEN:
Nederland heeft 27 waterschappen waar ruim 10.000 mensen werken. Dat is veel minder dan in 1350 toen er nog rond de 3500 waterschappen waren. Boeren en grondbezitters begonnen in de dertiende eeuw samen te werken om het water in het laag gelegen Nederland de baas te worden. Met molens en gemalen werd geprobeerd het water achter dijken en kades te houden. Hoe ingewikkelder de projecten, hoe meer er werd samengewerkt.
DIJKGRAAF:
De waterschappen zijn verenigd in de Unie van Waterschappen. De Unie behartigt de belangen en is vertegenwoordigd in allerlei overlegorganen. De organisatie van het waterschap lijkt op de structuur bij een gemeente: het heeft een algemeen bestuur (gemeenteraad), dagelijks bestuur met hoogheemraden (college met burgemeester en wethouders). De dijkgraaf (burgemeester) is voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur.
VERKIEZINGEN:
Waarom stemmen bij de waterschapsverkiezingen? Waterbeheerders moeten kiezen, bijvoorbeeld of het grondwater in een gebied hoog of laag komt te staan. Boeren willen het graag laag, om zolang mogelijk het land te kunnen bewerken. Natuurbeheerders zien juist graag een hoge grondwaterstand. Het waterpeil op de juiste hoogte houden, is millimeterwerk: 2 millimeter te hoog en in de bollenstreek rotten de bollen weg.
Bron ANP