Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschappen: 'Klimaatverandering geen verzinsel'

  •  
11-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beek.jpg
''De waterschappen ervaren in hun werk van alledag dat de klimaatverandering een feit is en geen verzinsel van 'klimaatmaffia'.'' Dat stelt 'klimaatdijkgraaf' Gert Verwolf van de Unie van Waterschappen in reactie op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van het IPCC klimaatrapport.
Verwolf: ''Het zorgwekkende is nu dat het vertrouwen van het publiek en de politiek geschaad is, terwijl het klimaatvraagstuk hoogst urgent is. Dat ervaren de waterschappen in het werk van alledag. Wij zien intensievere regenbuien. Er zijn langdurige droogteperioden en ons land zakt. De afgelopen jaren waren we gedwongen zee- en rivierdijken te verhogen om te zorgen dat Nederland droge voeten houdt. Dat zal de komende jaren niet anders zijn.''
Verwolf: ''Het rapport van het IPCC laat zien dat de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging een groot maatschappelijk probleem wordt in de komende jaren. Klimaatsceptici zien nu hun kans schoon om het probleem te bagatelliseren. Dit vind ik ronduit zorgelijk.
Woensdag publiceerden 52 hoogleraren in NRC Handelsblad een open brief, waarin ze stellen dat het ongepast is om de fouten uit het IPCC-rapport aan te grijpen om de volledige klimaatwetenschap in diskrediet te brengen. Verwolf: ''Daar zijn wij het als waterschappen volmondig mee eens. Het is heel onverstandig om de klimaatwetenschappers als bedriegers weg te zetten.''
Verwolf vindt het voor zich spreken dat er geen fouten gemaakt hadden mogen worden en vindt ook dat het internationale klimaatpanel IPCC fouten openlijk moet erkennen. ''Maar de hoofdboodschap van het klimaatrapport blijft overeind en is van groot belang. Het klimaat verandert, met op termijn ernstige gevolgen.''
De Nederlandse waterschappen werken hard om het waterbeheer in ons land op orde te brengen en houden, waarbij nadrukkelijk rekening gehouden wordt met klimaatveranderingen. Dat betekent dat onder meer zwakke plekken in de kustverdediging en rivierendijken worden aangepakt. De waterschappen proberen zelf ook om klimaatverandering tegen te gaan, door energie te besparen en de eigen CO2-uitstoot terug te dringen.
Bron: Unie van Waterschappen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor