Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschappen: Brabant moet voorbereid zijn op een 'waterbom'

  •    •  
28-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
maas

Overstroming van Maas

© Fotograaf Miriam van Dun

Brabantse waterschappen dringen in een brandbrief aan deltacommissaris Co Verdaas aan op maatregelen om grootschalige wateroverlast in de provincie te voorkomen. "Er moeten nu maatregelen worden genomen om Brabant voor te bereiden op een zogeheten waterbom", vindt Kees Jan de Vet, voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond en dijkgraaf van Waterschap Brabantse Delta.

Overtollig water

Volgens De Vet ging het "de afgelopen natte winter net goed, maar het had heel anders kunnen aflopen". De waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta 'parkeerden' overtollig water in diverse waterbergingen. Omdat het water in de Maas laag stond kon er ook nog veel water worden afgevoerd. Als dat niet het geval was geweest, dan was er in Brabant mogelijk onvoldoende bergingsruimte geweest om al het overtollige water op te vangen, houden de waterschappen Verdaas voor. De deltacommissaris gaat over het plan waarin staat hoe Nederland moet omgaan met hoog- en laagwater, droogte en overstromingen.

Meer ruimte voor de Maas

Met de provincie Noord-Brabant pleiten de waterschappen ervoor om de zijrivieren en zijbeken van de Maas veel meer ruimte te geven. "Gebeurt dat niet, dan wordt de provincie door klimaatverandering kwetsbaarder voor overstromingen en wateroverlast. Bovendien neemt de ernst van de overlast toe." Gedeputeerde Saskia Boelema stelt: "We moeten ons als overheden realiseren dat we ons moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daar horen maatregelen bij om ruimte te creëren."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.