Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap beschermt Vinkeveense Plassen tegen verzilting

  •    •  
15-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Droog weiland

Door de uitzonderlijke droogte zijn de weilanden in april 2020 al zo hard als beton

© Rob Buiter

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft het zogeheten waterkwaliteitsscherm in het riviertje de Geer gesloten om de waterkwaliteit van het natuurgebied Vinkeveense Plassen op peil te houden. Door de droogte is water uit de polder Groot Mijdrecht, dat naar de plassen stroomt, nu relatief zout en voedselrijk. Dat is slecht voor de flora en fauna. Het scherm voorkomt dat dat gebeurt. Het schap pompt bovendien zoet en voedselarm water uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Vinkeveense Plassen.

Sproeiverbod

Steeds meer waterschappen moeten maatregelen nemen tegen het aanhoudende gebrek aan regen. Waterschap De Dommel heeft een sproeiverbod afgekondigd voor vrijwel het hele werkgebied. Het verbod, dat donderdag ingaat, gold al op enkele plaatsen, maar treft nu heel Midden-Brabant. Dit gebied is bijna helemaal afhankelijk van regenwater. Volgens het schap gaat de waterkwaliteit snel achteruit, net als de waterstand in beken en vennen.

Pompen en gemalen hard aan het werk

Waterschap Aa en Maas, ook in Brabant, heeft de pomp bij de Sambeekse Uitwatering aangezet om water vanuit de Maas naar het achterliggende gebied te pompen. De maatregel moet het grondwaterpeil in het gebied rond Oeffelt verhogen en vissterfte voorkomen. Bij de gemalen in Veendam en Musselkanaal in Groningen heeft waterschap Hunze en Aa's pompen geplaatst. Deze pompen brengen water richting Zuidoost-Groningen. Het schap verwacht dat daar binnenkort een watertekort ontstaat, omdat er heel veel water verdampt door de warmte en harde wind. Hunze en Aa's heeft nog geen sproeiverboden, maar vraagt landbouwers wel om zuinig met water te zijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.