Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watermonsters

  •  
16-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Niet vogels of zeehonden, maar algen zijn de hoofdrolspelers in de Waddenzee. Zonder algen is er in zee geen leven mogelijk. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet daarom de komende vijf jaar intensief onderzoek naar deze eencellige plantjes, onder meer door midden op zee ieder uur een watermonster te nemen. Andrea neemt een kijkje aan boord.
Een alg is een eencellig plantje. Ze hebben licht en voedingsstoffen nodig om te kunnen bestaan. Ze worden ook wel fytoplankton genoemd (in tegenstelling tot zoöplankton: kleine diertjes). In de Waddenzee komen ongeveer 200 soorten algen voor, maar onduidelijk is welke dat precies zijn en in welke verhouding ze voorkomen.
Hoewel algen met het blote oog niet zichtbaar zijn, vormen ze wel de meeste kilo’s in de Waddenzee. Een klein rekentrapje geeft een idee: voor een kilo vogel zijn 10 kilo bodemdiertjes nodig, waarvoor weer 100 kilo algen nodig zijn.
Zonder algen is geen leven mogelijk in de Waddenzee. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee ( NIOZ )  doet langdurig onderzoek naar de aanwezigheid van deze belangrijke levensvorm. Het uiteindelijke doel is antwoord krijgen op de vraag: wat is de draagkracht van de Waddenzee? Draagkracht zegt iets over het leven, hoeveel ruimte er is voor iedereen zonder dat het systeem er onder lijdt. Er zijn sterke vermoedens dat de draagkracht is veranderd: van sommige soorten zijn er meer, van andere soorten zijn er minder. Het onderzoek, dat net is begonnen, gaat vijf jaar duren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.