Waterbodem is een kale vlakte
• 05-01-2010
• leestijd 2 minuten
Een maand geleden was de waterbodem aan de Schouwse kant van de Zeelandbrug één van de rijkste natuurgebieden in Europa. In opdracht van Rijkswaterstaat zijn er staalslakken gestort, als versterking van de vooroever. en nu is de strook over een paar honderd meter zo dood als een pier.
De Amsterdamse onderwaterfotograaf Ron Offermans negeerde het tijdelijk duikverbod om een kijkje te nemen onder water. "En dan schrik je je kapot! Ik had natuurlijk wel iets verwacht, maar wanneer je het dan in werkelijkheid ziet, is het altijd confronterender. Hopelijk worden nu meer mensen wakker geschud."
Het verschil tussen 'toen en nu' is ontluisterend. De kleurenpracht en het talrijke dierenleven heeft plaats gemaakt voor een vlakte kille, grijze klompen steen. Het besef dat veel van dat moois onder die laag ligt bedolven, laat weinig aan de verbeelding over. Offermans, tevens lid van de fotowerkgroep van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), heeft zo'n tweehonderd duiken gemaakt onder de Zeelandbrug. "Je kon er altijd op een mosselveldje kijken of bij de oesterrifjes. Op het slik verderop had je een hoekje met fascinerende kokerwormen en een veld anemonen. Die diversiteit was het mooie van dat gebied. Dat vond je bijna nergens zo. Allemaal weg! En het wordt nog erger."
De strook waarin de staalslakken worden gestort, is zo'n zeshonderd meter breed en tot 85 meter uit de kant. In totaal pakt Rijkswaterstaat in de Ooster- en Westerschelde een gebied van bijna tien kilometer aan. De werkzaamheden zijn de afgelopen zomer bij Ritthem begonnen en worden in fases uitgevoerd tot eind 2012.
Biologen rond Stichting de Oosterschelde, opgericht naar aanleiding van het vergeefse protest tegen het gebruik van staalslakken voor de dijkversterking, gaan er vanuit dat 98 procent van het 'oude leven' niet meer terugkeert. Offermans: "Meestal groeien er best snel weer doorzichtige zakpijpen bovenop stenen. Die hebben geen slib nodig om aan voedsel te komen, zoals verreweg de meeste andere organismen. Dat wordt dan een monotone boel. Daarmee is één van de mooiste duikgebieden gewoon verdwenen." Offermans beheert ook de toonaangevende internetsite digischool.nl , met alle bekende duikplaatsen in binnen- en buitenland. De beschrijving van de locatie Zeelandbrug is inmiddels drastisch aangepast en nodigt niet meer uit voor een bezoek. Door de aantasting van het gebied staat tevens de komst van het wereldkampioenschap onderwaterfotografie naar Zeeland in 2015 op losse schroeven. Bekenen wordt of kan worden uitgeweken naar de riskantere duikstek Goese Sas.
Bij de Schelphoek werd zo'n twee jaar geleden een proefvak gestort met staalslakken. De PZC nam afgelopen zomer een duik onder water en zag dat de staalslakken vooral zijn begroeid met zakpijpen en aftrek vinden bij een kleine zeestersoort.
Bron: PZC