Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stammen we af van de wateraap?

1 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Wateraaptheorie
Het klinkt fantastisch: onze voorouders wadend door het water, op zoek naar schelpdieren. Af en toe onder water duikend om een vis te vangen. In de evolutieleer heet deze theorie de wateraaptheorie of de “Aquatic Ape”-theorie. Een theorie die ons rechtop lopen, onze weinige beharing en ons onderhuids vetweefsel allemaal koppelt aan het leven als wateraap.

Elaine Morgan

De theorie startte bij de  Britse marien-bioloog Alistair Hardy (1929) en werd sterk verdedigd door de schrijfster Elaine Morgan (1920-2013). Een meer correcte aanduiding van de theorie is het “kustgebonden verspreidingsmodel”. Maar hoe mooi en idyllisch het mogen klinken, de theorie wordt binnen de wetenschap absoluut niet breed gedeeld. Bewijs is er namelijk helemaal niet. Nimmer zijn er fossielen gevonden die zouden wijzen op een leven in en naast het water. Fossielen van onze voorouders werden alleen gevonden in aardlagen die in die periode land waren.
Deze maand kwam de roman “Wateraap” uit, geschreven door Mariken Heitman. Als biologiestudente raakte ze enorm gefascineerd door de wateraaptheorie en in haar eerste roman neemt deze theorie dan ook een prominente plek in. De schrijfster gebruikt deze fantasietheorie als rode draad in de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf. Informatie over het boek vindt u hier.
de wateraap boek

© Mariken Heitman

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.