Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Water van Trevifontein kleurt zwart door klimaatprotest

  •    •  
22-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
trevi-fountain-2796710_1920

Zeven klimaatactivisten hebben zondag gedemonstreerd in het water van de wereldberoemde Trevifontein in Rome. Ze maakten het water zwart door er een vloeistof met verdund houtskool aan toe te voegen. De politie heeft de groep uit het water gehaald.

Italiaanse actiegroep

De betogers horen bij de actiegroep Ultima Generazione (Laatste Generatie), ook wel bekend van het gooien van soep tegen het schilderij De Zaaier van Vincent van Gogh. Zij hielden in de fontein een spandoek vast met de tekst: "Wij betalen niet voor fossiele brandstoffen", als onderdeel van een campagne tegen subsidies voor fossiele brandstoffen, en riepen dat "ons land doodgaat".

Extreme weersomstandigheden

Er werd door de betogers verwezen naar de ernstige overstromingen en aardverschuivingen deze week in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Daar is het hard gaan regenen na een maandenlange periode van droogte. Het extreme weer wordt door wetenschappers gelinkt aan de opwarming van de aarde.

Artistiek erfgoed

Burgemeester Roberto Gualtieri heeft de actie veroordeeld. "Genoeg van deze absurde aanvallen op ons artistiek erfgoed", laat hij via Twitter weten. Gualtieri zegt te hopen dat de fontein door de actie geen blijvende schade heeft opgelopen en roept activisten op actie te voeren "zonder monumenten in gevaar te brengen".

De Trevifontein ligt in het centrum van Rome en werd in de 18e eeuw gebouw. De fontein geldt als een populaire trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Wie een muntje over zijn schouder in de fontein gooit, komt volgens traditie ooit nog eens terug in de Italiaanse hoofdstad.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.