Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Water Naardermeer komt in balans

  •  
11-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
759 keer bekeken
  •  
naardermeer1

De schil rondom het Naardermeer gaat vernat worden. Dat is goed nieuws, want dan komt de waterhuishouding in het natuurgebied voor het eerst in de geschiedenis in balans. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat het waterpeil op de voormalig agrarische gronden met een halve meter verhogen. Dat betekent dat het water uit het Naardereer minder snel en straks helemaal niet meer wegloopt.

Badkuip

Hoogleraar geowetenschappen Martin Wassen (Universiteit van Utrecht) vergelijkt het Naardermeer wel met een badkuip: het water in de badkuip staat hoog, maar daaromheen veel lager. Doordat de bodem van het Naardermeer uit zandgrond bestaat sijpelt het water daarvandaan dus langzaam weg naar de omgeving. En moet het worden aangevuld met water uit de Vecht en het IJmeer, waar eerst met een installatie het voedselrijke fosfaat uit worden gehaald, want dat wil beheerde Natuurmonumenten niet in het meer hebben.

Nog mooier

Enkele omwonenden hadden bezwaar aangetekend tegen het plan om het waterpeil te verhogen in de schil rondom het Naardermeer, o.a. omdat men bang is voor een toename van muggen en knutten. De Raad van State heeft onlangs de bezwaren op wetenschappelijke basis weerlegd, waardoor het plan doorgang kan vinden. “Het Naardermeer wordt nu nóg mooier”, zegt Martin Wassen.

In 2020 maakte Vroege Vogels TV ook een reportage over de schil rondom het Naardermeer en hoe deze het meer kan beschermen tegen de droogte. Presentator Menno gaat met boswachter Kelly Meulenkamp op pad in een van de meest recent aangekochte percelen. Hij hoort hoe de schil werkt en welke rol rietland kan hebben als buffer tegen het wegvloeiende water. Bekijk hieronder het fragment:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.