Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat waterplanten zeggen over de waterkwaliteit

  •    •  
16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
867 keer bekeken
  •  

De Oostelijke Vechtplassen bestaan uit een verzameling plassen en polders. Op het droge vind je bijzondere trilvenen met zeldzame flora. Maar ook ín het water groeien talloze unieke planten. Alleen gaat het daar niet overal even goed mee. 

Waterplanten in de Wijde Blik

We gaan op zoek in de Wijde Blik, een diepe plas. Hier groeien bijvoorbeeld kranswieren, een kritische soort die alleen kan groeien als het water schoon is en aan bepaalde eisen voldoet. “Als je goede waterplanten hebt, en dat is hier het geval, dan ben je goed bezig als waterbeheerder”, benadrukt Emile Nat. Met zijn onderzoeksbureau Waterproef doet hij onderzoek naar waterkwaliteit. En die kwaliteit kun je dus aflezen aan welke waterplanten er voorkomen. 

Ook groeien er fonteinkruiden zoals de breedbladige fonteinkruiden die groeien in voedselarm water. “Die verbonden met verschillende fonteinkruiden zijn Europees beschermd. Binnen Natura2000 en binnen de Kaderrichtlijn Water,” legt Renske Diek uit. Zij is ecoloog bij Natuurmonumenten. De regelgevingen moeten ervoor zorgen dat in Europa in 2027 alle wateren van goede kwaliteit zijn. Al staat het er nu “verschrikkelijk slecht voor” volgens Renske. “Er groeien te weinig waterplanten, er zitten te veel voedingsstoffen in het water. Er is werk aan de winkel, want het is eigenlijk al vijf over twaalf.” 

Waterplanten gaan hard achteruit

Want ook in de Oostelijke Vechtplassen gaat het aantal waterplanten hard achteruit. Dat komt door de verslechterde waterkwaliteit. Sinds 2015 is in 99 procent van het water van de Vechtplassen de kwaliteit van de natuur achteruitgegaan, ondanks de grote inspanningen van het waterschap en Natuurmonumenten. Daarom is Natuurmonumenten nu een petitie gestart om de overheid op deze situatie te wijzen. 

In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren vertelt ecoloog Renske Diek van Natuurmonumenten samen met onderwaterfilmer Arthur de Bruin meer over waarom waterkwaliteit zo belangrijk is in ons land. Samen bespreken ze de bijzondere onderwaternatuur die grotendeels onopgemerkt blijft. 

Kijk zaterdag 17 september om 19.5 uur naar Vroege Vogels TV over de Oostelijke Vechtplassen NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.