Wat moet Brinkhorst op dit feest?
• 16-06-2005
• leestijd 2 minuten
© Windmolen
Greenpeace Nederland feliciteert Nuon en Shell met de start van de bouw van het eerste windmolenpark op de Noordzee bij Egmond aan Zee. De ceremoniële start is vanmiddag in Madurodam. Maar de aanwezigheid van minister Brinkhorst bij dit feest is volgens Greenpeace op zijn minst ongepast.
De minister van Economische Zaken heeft nog geen maand geleden de subsidies voor windmolenparken op zee stopgezet. Hiermee maakt Brinkhorst verdere ontwikkeling van windmolenparken op de Noordzee onmogelijk. Onbegrijpelijk omdat klimaatverandering het grootste milieuprobleem is waar we in Nederland mee te maken krijgen.
‘Madurodam staat ironisch genoeg symbool voor het beleid van minister Brinkhorst: hij wil windenergie klein houden,’ aldus Joris Thijssen van Greenpeace. ‘Als Brinkhorst een betrouwbaarder en consistenter beleid op duurzame energie had gevoerd, dan had hij linten kunnen doorknippen op zee in plaats van in Madurodam.’
Goede sier
Volgens de milieuorganisatie maakt Brinkhorst vandaag goede sier bij de opening van een eerste windmolenpark op zee, terwijl hij grootschalige duurzame energieprojecten waarmee we gevaarlijke klimaatverandering kunnen voorkomen, dwarsboomt.
Het stopzetten van subsidie voor windmolenparken op zee en biomassacentrales, is in lijn met de andere daden van minister Brinkhorst. Onder zijn bewind werd subsidie op zonnepanelen en zuinige apparaten afgeschaft, werd een tweejarig moratorium voor de ontwikkeling van windmolenparken op zee afgekondigd, werd geen werk gemaakt van energiebesparing en is de doelstelling voor windenergie op zee veranderd in een streven. Nu investeerders en energiebedrijven inzien welke kansen er liggen voor duurzame energie en hun aanvragen indienen voor windmolenparken op zee, draait de minister van Economische Zaken deze groei de nek om.
Nederland is Bangladesh van het westen
‘Greenpeace is gelukkig dat het langverwachte project van Nuon en Shell na tien jaar nu echt van start gaat. Ik vrees alleen dat het windmolenpark bij Egmond veel te lang een eenzaam bestaan zal leiden,' zegt Thijssen. 'Terwijl de milieubalans 2005 stelt dat Brinkhorst de Nederlandse doelstelling van 5% duurzame energie in 2010 waarschijnlijk niet haalt. Windmolenparken op zee en energie uit schone biomassa kunnen enorm bijdragen aan deze doelstelling én de strijd tegen klimaatverandering. Nederland zal als 'Bangladesh van het westen' steeds moeilijker droge voeten kunnen houden. Alleen al uit zelfbehoud zou Nederland de strijd tegen de zeespiegelstijging serieuzer moeten nemen.’