Scharrel, maïs, viergranen, rondeel, zonnebloem, vrije uitloop, eko, gras. In de schappen van de supermarkt liggen zoveel soorten eieren met evenveel keurmerken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is het meest duurzame ei? Dus goed voor de dieren en het milieu.
Stichting Natuur en Milieu
komt zondag met het antwoord.
Het minst duurzame ei, dat van legbatterijkippen, ligt al niet meer in de schappen. Dat is een overeenkomst tussen de supermarkten die voorsorteert op het Europese legbatterijverbod dat begin 2012 ingaat. Al probeert Polen daar de laatste weken nog een stokje voor te steken.
De mate van diervriendelijkheid is als je goed zoekt te vinden op de eieren. Dat is
de eicode
. Deze code begint met een getal dat het houderijsysteem aangeeft. 0 Is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi.
Volgens
Milieu Centraal
zijn er in Nederland ruim 30 miljoen legkippen. Bijna de helft (46 procent) hiervan leeft in legbatterijen, veertig procent mag scharrelen, twaalf procent beschikt over een vrije uitloop en twee procent is biologisch gehouden. Al deze kippen leggen bijna negeneneenhalf miljard eieren. Zo’n negentig procent van de in ons land gelegde eieren is bestemd voor de export. Leghennen die in de kooien leven zijn het productiefst. Deze kippen leggen 329 eieren per kip per jaar terwijl hennen in ‘scharrel’ systemen 298 eieren per kip per jaar leggen.
Het eierenonderzoek van Natuur en Milieu ligt in het verlengde van haar nieuwe campagne voor flexitariers. Want zo stelt de stichting, slechts 13% van de Nederlanders eet elke dag vlees. Dat betekent dat de meeste mensen één of meerdere keren per week volledig vegetarisch eten. De flexitarier dus. Natuur en Milieu heeft voor deze relatief nieuwe groep Nederlanders een website in het leven geroepen:
www.ikbenflexitarier.nl.