Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat eet een palinglarve?

  •  
17-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
462 keer bekeken
  •  
53A6_80_14dpf.jpg

© Larve heeft een typische bek. Eitjes: de eerste contouren van de larve zijn zichtbaar. Larve houdt niet van licht. Bioloog Petra van Dijk gebruikt een zaklamp.

De wilde paling staat aan de rand van de afgrond. Daarom probeert het bedrijf Glasaal Volendam palingen in gevangenschap te kweken. Ze kunnen inmiddels eitjes, sperma en zelfs larven produceren. Maar hoe krijg je die larven aan het eten?
Sinds 2003 hebben biologen een recept waarmee ze, door middel van hormoonbehandelingen, palingen kunnen aanzetten tot het ontwikkelen van eitjes en sperma. Glasaal Volendam is een van de eerste bedrijven die dit nu bedrijfsmatig toepast. Maar eitjes, sperma en daarna larven, maken nog geen glasaaltjes. De heilige graal van het kweekonderzoek is het eten van de larven. Niemand weet nog goed wat de larven kunnen of willen eten, wanneer ze hun dooierzak uit het eitje eenmaal op hebben. 
Sargassozee
Wilde paling plant zich voort in de buurt van de Sargassozee, in de Atlantische oceaan. Maar nog niemand heeft daar ooit paaiende palingen, laat staan larven gezien. Het is dan ook onmogelijk om in het wild te onderzoeken hoe de minuscule larfjes de stap zetten tot glasaal.
De glasaaltjes die zich nu voor de kusten van Europa melden hebben grote moeite om het binnenland te bereiken. Als ze niet worden weggevist door glasaalhandelaren, stuiten ze wel op dijken, dammen en gemalen. De zogenaamde 'kweekpalingen' die je in de handel kunt kopen zijn eigenlijk palingen die zijn opgekweekt uit glasaaltjes die in het wild worden gevangen en voor enorme bedragen worden verkocht. 
Crowdfunding
Zelf zegt Glasaal Volendam dit over hun kweekwerk in onderstaand persbericht:
Volendam Glasaal BV is een samenwerking tussen Volendamse ondernemers en wetenschappers van de Universiteit van Leiden. Het is nog nooit gelukt om palinglarven te kweken. De huidige palingkweek is afhankelijk van jonge paling (wilde glasaal), die wordt gevangen en opgekweekt voor consumptie. Maar de paling is ernstig bedreigd. Daarom wil Glasaal BV zelf palinglarven kweken. Bioloog Petra van Dijk: “We zijn inmiddels in staat om larven te produceren en in leven te houden. Om de laatste stap in het kweekproces te realiseren is het zaak om grote hoeveelheden larven te produceren waarmee we kunnen onderzoeken wat de juiste omstandigheden zijn voor de glasaaltjes.”
 
Om de volgende stap in het onderzoek te financieren, is Glasaal Volendam een crowdfundingscampagne gestart op het platform Crowdaboutnow. Het bedrijf heeft €300.000 nodig om het voedingsproces van de larven te optimaliseren. Door te crowdfunden stellen ze iedereen in staat ambassadeur te worden van Glasaal Volendam. Investeerders profiteren mee van de winst wanneer Glasaal BV een succes wordt. Cees Zwarthoed: “Paling is bij veel Nederlanders geliefd. Wij willen iedereen de mogelijkheid bieden betrokken te worden bij het redden van deze mooie diersoort. Het is niet de vraag óf het ons gaat lukken glasaal te kweken, maar wanneer.”
 
Op dit moment is Glasaal Volendam hard bezig voldoende ambassadeurs te werven. Op 17 september stond de teller op €170.000,- bijeengebracht door ongeveer 300 investeerders. Dit stemt Zwarthoed positief: “Het gaat de goede kant op. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen ons steunen.” Ondertussen gaat het onderzoek gewoon door. De biologen zijn in hun nopjes. “We hebben de laatste weken steeds vaker flinke hoeveelheden larven,” aldus Petra van Dijk.
 
De crowdfundingcampagne van Glasaal Volendam eindigt 20 september. Voor die tijd wil het bedrijf €300.000 hebben opgehaald. Wanneer dit niet lukt, worden de investeringen teruggestort.
 
De crowdfundingcampagne is te vinden op  https://www.crowdaboutnow.nl/Glasaal-Volendam 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.