Op onze fotopagina krijgen wij vaak bijzondere foto’s binnen. Een van deze foto’s heeft onze aandacht in het specifiek getrokken: een foto van een verkoolde boomstam waar honderden kleine vliegjes op zitten. Wat doen deze vliegjes op dit verkoolde hout en wat hebben verbrande bomen insecten te bieden na een natuurbrand?
Na een natuurbrand komt het leven al vaak terug. Zo beginnen bomen weer uit te lopen en groeien grassoorten zoals het pijpenstrootje binnen enkele weken alweer uit tot een volledige pol. Voor insecten bieden een paar dingen kansen. Bijvoorbeeld de suikerrijke sappen die uit bomen wordt gekookt, en waarvan er een soort siroop op de bast achterblijft. Daarnaast zijn de verzwakte bomen een cadeautje voor bepaalde kevers.
“Er zijn insecten die juist van verbrand hout profiteren”, zo vertelt boswachter Jap Smits. “Bijvoorbeeld prachtkevers, zo genoemd omdat ze een heel mooi schild hebben. Die kunnen wel van 50 a 60 km afstand met hun voelsprieten rookmoleculen in de lucht 'ruiken' en dan op de wind naar de brand vliegen. Die kevers laten juist hun jongen opgroeien in bomen van wie hun natuurlijke weerstand is verzwakt door de brand.’
Waarom deze honderden vliegjes op het verkoolde stuk hout zitten is waarschijnlijk wel te verklaren volgens Smits: "De mugjes op deze stam zitten hier waarschijnlijk vooral voor warmte. Het donkere, zwarte oppervlakte maakt dat ze hier goed op kunnen warmen. Omdat ze al volgroeid zijn zullen ze er niet zitten voor mineralen, want die hebben ze niet echt meer nodig." Insecten moeten warm genoeg zijn om goed te kunnen vliegen en zo biedt een verkoold oppervlakte een mooie uitkomst.