Waste Wood
• 13-11-2009
• leestijd 2 minuten
Op de klimaattop in Kopenhagen speelt het verminderen van ontbossing een enorm belangrijke rol. De gangbare veronderstelling is dat ontbossing in de tropen ongeveer twintig procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot bedraagt. Voor tientallen ontwikkelingslanden is het zelfs de grootste bron van de uitstoot van broeikasgassen.
Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd ruim 13 miljoen hectare bos. Dat zijn vooral bomen in de tropische en subtropische gebieden. Als het aan Rob Lucas van houthandel
Asian Cottages
ligt is dit niet meer nodig. Sinds kort gebruikt hij het afvalhout van kokosbomen als alternatief voor tropisch hardhout. Of zoals Lucas het zelf noemt: waste wood.
Wereldwijd is er 3,89 miljard hectare bos: dertig procent van het aardoppervlak. Per wereldbewoner is dus ongeveer een voetbalveld aan bos aanwezig. Van alle bossen is 36 procent natuurlijk, elf procent staat in natuurreservaten waar niet gekapt mag worden.
Voor Rob Lucas van Asian Cottages deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar alternatieven voor Tropisch hardhout. Dit onderzoek heeft aangetoond dat Kokoshout (waste wood), als restproduct van de teelt van kokosnoten door middel van een industrieel proces kan worden omgezet in een houtcomposiet voor de toepassing in zowel de bouw als industrie.
Uit
studies van de FAO
(1997 en 2009) over de Aziatische Kokosnoot productie bleek dat het ‘Kokosafval’ een flinke bijdrage kan leveren in het terugdringen van de kap van het Tropisch Oerwoud.
Volgens Rob Lucas wordt het composiet op basis van Kokoshout gebruikt voor de productie van ramen en deuren, meubels en worden gebruikt als constructiehout als alternatief op gekapt Tropisch hardhout zoal Meranti, Lauan, Keruing en Merbau