De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de wasbeerhond. Er wordt bekeken of het roofdier te veel problemen veroorzaakt voor natuur en volksgezondheid. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Natuur in
een brief
aan de Tweede Kamer. Deze brief is een reactie op kamervragen van de Partij van de Dieren, gesteld na een
reportage
van Vroege Vogels over de wasbeerhond.
Volgens het ministerie heeft de wasbeerhond zich permanent in Nederland gevestigd, omdat het dier zich hier al twee jaar heeft voortgeplant.
Nachtdier
De wasbeerhond is een nachtdier, behorend tot de hondenfamilie; zijn overeenkomst met de wasbeer berust alleen op de vachttekening. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië (Mongolië, China, Korea, Japan) maar toen hij in trek kwam als pelsdier, is hij naar Oost-Europa gehaald. In de jaren 30 ontsnapte een aantal exemplaren en in de jaren 50 werden ze uitgezet in West-Rusland om te dienen als nieuw jachtdier.
Exoot
De NVWA moet nu kijken of de wasbeerhond schadelijk is voor de natuur in Nederland. Als het dier op de lijst van invasieve (schadelijke) exoten komt, kan het bestreden worden, bijvoorbeeld door de jacht. Roofdieronderzoeker Jaap Mulder zet hier grote vraagtekens bij. Volgens hem heeft de jacht op de wasbeerhond geen enkele zin. Zo zijn de omstandigheden in Nederland extreem gunstig voor deze omnivoor die maïs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers. Kortom, of we willen of niet, de wasbeerhond verovert ons land.