Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Warm en nat weer goed voor muggenpopulatie

  •  
24-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_144356.jpg
Juli en augustus zijn traditioneel maanden waarin de steekmuggen tekeer gaan in Nederland. De combinatie van warm en nat weer, deze zomer een veelvoorkomend beeld, bevalt de mug wel. Ook dit jaar klagen mensen steen en been over de irriterende bultjes op hun lijf en het gezoem langs hun hoofd als ze net lekker willen gaan slapen. Volgens Willem Takken, dé muggenkenner van de afdeling Entomologie aan de Universiteit van Wageningen, is het elk jaar weer hetzelfde liedje in de vakantie.
,,Mensen brengen nu meer tijd buiten door, ze kamperen, wandelen en picknicken. Dan zien ze muggen en dat vertellen ze dan weer door. Nu het dan ook nog warm en nat is, roept iedereen dat het wel ernstig zal zijn met de muggen'', weet Takken uit jarenlange ervaring.
Of er daadwerkelijk meer vliegende insecten zijn dan andere jaren kan hij niet goed inschatten. ,,Ik zag dat Schiermonnikoog vorige week melding deed van een plaag. Maar plagen komen elk jaar wel voor. Het is ook moeilijk om er een uitspraak over te doen, want we doen eigenlijk nooit metingen naar muggen, zoals dat bij vissen en vogels wel gebeurt.''
Horren voor de ramen en deuren zijn volgens Takken de beste remedie tegen de vervelende steekdiertjes. ,,Ik roep het al vijftien jaar dat die de oplossing tegen muggen zijn, maar Nederlanders weigeren pertinent ze te nemen. Ik denk dat ze gewoon eigenwijs zijn.'' De gewone 'huismug' komt volgens de wetenschapper overigens niet op licht af, een fabeltje waar nog steeds veel mensen in geloven, maar op geuren. ,,Ze slaan veel liever toe in het donker.''
Overigens heeft Nederland lang niet zoveel last van de stekende insecten als andere landen in Europa. ,,In ons land is wel veel water, maar dat is vaak erg diep en vol vis. Een vissen vreten de muggen en de larven weer op'', weet Takken. In moerasgebieden met ondiepe wateren zonder vis gedijen ze het beste. In bijvoorbeeld de uiterwaarden in Duitsland en natuurgebied de Camargue in Zuid-Frankrijk zitten volgens de onderzoeker veel meer muggen.
En, hoewel je het vanwege de lagere temperaturen misschien niet zou denken, in Scandinavië. ,,Daar heb je miljarden muggen in de natte gebieden, die erg geschikt zijn als kraamkamer'', aldus Takken. ,,Als je daarheen gaat op vakantie stop je eerst allerlei antimuggenmiddelen in je tas en kijk je dan pas wat je nog meer nodig hebt.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor