Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wantsen ‘explosie’_12_08_2014

  •  
15-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pyjamawants.jpg

© Pyjamawants - Fotograaf Gert Paassen

Op een aantal plekken in Nederland zijn er nu zeer hoge aantallen wantsen. En dat is vroeg voor de tijd van het jaar. Vooral de verschillende soorten berkenwantsen kunnen voor overlast zorgen, zeker als in de huizen, caravans of tenten terecht komen. Daarbij schijnen ze niet altijd even fris te ruiken.
Maar het blijven mooie beestjes! Berend Aukema is dé Nederlandse wantsenexpert bij EIS-Nederland. Met hem kijken we zondag of het nu ook wantsentijd is in en rond het Naardermeer.
Berkenwantsen zijn maximaal een halve centimeter groot en grijsgroen, groen, of roodbruin van kleur. Het zijn grondwantsen, die zich voornamelijk ophouden in berkenbomen. Zowel de volwassen individuen als de larven zuigen sappen uit de vruchten met hun zuigsnuit.
Algemeen
In Nederland leven 634 soorten wantsen, waarvan 45 waterwantsen, 19 oppervlaktewantsen en 565 grondwantsen. Ze voeden zich op zeer veel verschillende manieren. Er zijn er die van schimmels leven, van plantensappen of de sappen van zaden. Ook zijn er vruchteneters. Andere, waaronder roofwantsen, leven van dierlijk voedsel.
Bron: Berend Aukema en Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.