Vroege Vogels

Wandelaars in België aangevallen door hoornaars

theme-icon
Natuur
  •    •  
28-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
hoornaar_03.jpg

Hoornaar

© Fotograaf: R.B.rb.rb

Een wandelaar in het Belgische Lier is gereanimeerd na een aanval door hoornaars, een wespensoort. Aanvankelijk meldden Vlaamse media dat het om de Aziatische variant ging, die in West-Europa pas sinds een paar jaar voorkomt. Maar uiteindelijk bleek het de inheemse Europese hoornaar, aldus het Vlaams Bijeninstituut: "Bij de Aziatische was de schade nog veel groter geweest."

Minder agressief

Een hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar normaal beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Ze zoeken de mens zelden op, in tegenstelling tot de bekende ’limonadewespen'. De hoornaar wordt echter wel agressief binnen een straal van vijf meter van het nest. Als men het nest benadert, komen de werksters luid brommend aanvliegen.

Verdelging van het nest

De hulpdiensten brachten de gereanimeerde vrouw naar het ziekenhuis in Antwerpen. Andere mensen uit de groep wandelaars die waren gestoken, moesten naar het plaatselijke ziekenhuis omdat ook zij allergisch reageerden op de steek, maar minder ernstig. Anderen konden op huisartsenposten worden behandeld.

De aanval door de zwerm hoornaars was tijdens een georganiseerde wandeltocht. De hulpdiensten schoten massaal te hulp. De politie heeft het wandelpad zo snel mogelijk afgezet. Het nest wordt vernietigd.

Typische rover

Mits op een plek uit de buurt van paden kan een hoornaarnest als voordeel hebben dat men minder last heeft van andere insecten. De hoornaar is namelijk een typische rover die grote hoeveelheden insecten vangt en doodt om ze vervolgens te voeren aan de larven. De hoornaars leven zelf van verschillende suikerrijke plantensappen en niet van dierlijk materiaal.

Europese en Aziatische hoornaar

© Europese en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

hoornaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar