De walvis, die 'per ongeluk' de Theems is opgezwommen en in hartje Londen terechtkwam, is dood. Vele Britten volgden op televisie live de grootscheepse reddingsactie. Zaterdagavond heeft de walvis die reddingsactie, bedoeld om hem terug naar zee te brengen, niet overleefd.
Volgens marien bioloog Kees Camphuyzen van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) heeft de reddingsactie de walvis niet goed gedaan. "Het dier was zo goed als zeker al gestresst toen-ie de Theems opzwom en die stress zal door de goedbedoelde hulp van de reddingswerkers alleen maar erger zijn geworden", zegt de bioloog.
Londenaren keken vrijdag hun ogen uit toen ze een walvisachtige zagen zwemmen in de rivier de Theems. Het ging om een Noordelijke Butskop, een walvisachtige uit de familie van de spitssnuitdolfijnen, die doorgaans alleen te vinden is in de diepte van de noordelijke Atlantische Oceaan. Het dier, ongeveer 5 meter lang, werd onder meer gezien bij de parlementsgebouwen.
Een bioloog van de dierentuin van Londen sprak van een zeer zeldzaam verschijnsel. ,,Hij is erg ver van huis en ik heb geen idee hoe het dier in de Theems terecht is gekomen.'' Volgens het stadsbestuur van Londen is na een kijkje in de archieven het de eerste keer dat een butskop in de rivier is waargenomen.
Volgens Camphuyzen van het NIOZ komt het gemiddeld eens in de twee jaar voor dat zo'n walvis, die normaal in de diepe oceaan leeft, 'de weg kwijtraakt' en in onze contreien terechtkomt. Negentig procent van de dieren die in het relatief ondiepe Noordzeewater terechtkomen, overleeft dat niet. Door welke oorzaak de Noordelijke butskop de Theems is opgezwommen, is nog onbekend.