Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier lanceert ‘Foute Kerstpakketten Klikpunt’_17_12_2012

  •  
17-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
foiegras.jpg
Wakker Dier roept werknemers die foie gras in hun kerstpakket hebben gekregen op om hun baas te verklikken via het speciale ‘Foute Kerstpakketten Klikpunt’ . Foie gras is de zieke, vervette lever van gedwangvoederde eenden en ganzen. Wereldwijd is het product omstreden vanwege dierenleed, en in Nederland wordt het om die reden niet geproduceerd.
Wakkerschudt-pakket
Foie gras wordt in Nederland nog wel gegeten en juist rond de feestdagen duikt het op in horeca, winkels en kerstpakketten. Uit marktonderzoek van Wakker Dier bleek eerder dat de Nederlander foie gras aanwijst als het meest  dieronvriendelijke (kerst)gerecht. Wakker Dier stuurt de verklikte foute bazen een Wakker Dier ‘wakkerschudt’-kerstpakket. Hierin zit een blikje vegetarische ‘faux gras’, informatie over de productiewijze van foie gras en een verzoek om volgend jaar iets anders te schenken. De actie is een aanloop naar een foie-gras-vrije kerstpakkettenjaar in 2013.
Dwangvoeding
Voor de productie van foie gras wordt een lange buis in de keel van een dier gepropt en wordt twee- tot driemaal daags een vette maïspap in de maag gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot minimaal vier en vaak wel tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, en ademhalingsproblemen.Tijdens het dwangvoederen stijgt het sterftecijfer met een factor tien tot twintig.
Diervriendelijke foie gras bestaat niet
Foie gras is een beschermde merknaam voor levers die minimaal vier keer groter zijn. Het vergroten van een lever is alleen mogelijk met dwangvoedering. Frankrijk is goed voor 85% van de Europese productie. De enige echte diervriendelijke foie gras is ‘faux gras’ - het vegetarische alternatief van de Belgische dierenbeschermerorganisatie Gaia.
Campagne tegen foie gras
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Vele winkel- en horecabedrijven in Nederland bieden het niet meer aan, bijvoorbeeld de Bijenkorf, Makro of het restaurant van de Tweede Kamer. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken. Onlangs nog haalde Albert Heijn het product per direct uit de winkels nadat Wakker Dier hen wees op foie gras in het schap van één of meerdere vestigingen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor