Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier waarschuwt voor hittestress bij kalveren

  •  
20-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
Wakker Dier_Rij met kalveriglo's_2

Rij met kalveriglo's

© Wakker Dier

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd handhavend op te treden bij zes melkveebedrijven. Die zouden tijdens de hitte geen maatregelen hebben getroffen om pasgeboren kalveren te beschermen tegen hoge temperaturen en felle zon.

Kalveriglo's

Kalveren zijn bij de betreffende veeboeren gehuisvest in kalveriglo’s. Een kalveriglo is een koepelvormig hutje gemaakt van kunststof. Wakker Dier: "In de melkvee-industrie worden kalveren de eerste twee tot drie weken van hun leven individueel in hokken gehouden. In ongeveer 40 procent van de gevallen gebeurt dit in kalveriglo's."

Direct aan de iglo bevindt zich meestal een omheinde buitenruimte. De meeste kalveriglo’s staan buiten. Dat is deels vanwege ruimtegebrek in de stal en deels omdat de blootstelling aan infecties voor kalveren buiten lager is dan in de stal.

Deze 'plastic hutjes' kunnen in de brandende zon opwarmen tot hoge temperaturen. Daardoor leden de dieren volgens de Wakker Dier aan hittestress.

"Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood."
Wakker Dier

"Pasgeboren kalveren zijn extra gevoelig voor hitte", legt Wakker Dier uit. "Vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan hijgen en ervaren veel stress. Als de temperatuur verder stijgt krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete perioden gaan dan ook meer kalveren dood."

Fotomateriaal

Dierhouders zijn wettelijk verplicht om dieren die niet in een gebouw gehouden worden te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Volgens Wakker Dier zorgen de iglo’s ervoor dat de hete omstandigheden de situatie verergeren. De dierenwelzijnsorganisatie heeft bij de zes bedrijven fotografisch bewijs verzameld, maar sluit niet uit dat bij meer veehouders de beschermende maatregelen onvoldoende zijn.

De NVWA riep zondag dierenhouders al op extra goed te letten op hun dieren. De toezichthouder meldde eerder al extra aandacht te besteden aan toezicht op de regels voor dierenwelzijn tijdens extreme weersomstandigheden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.