Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier start Eufemismeverkiezing 2022: van ‘ruimen’ tot ‘destructiemateriaal’

  •  
27-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
chicken-g27061c86f_1920

© Alexa via Pixabay

Wakker Dier nomineert vier woorden als 'eufemisme van 2022'. De verkiezing draait dit jaar om het thema vogelgriep. Genomineerd zijn de woorden ‘Diergezondheidsfonds’ (vergassingsfonds), ruimen (doden), ‘warme deken van gas' (massaverstikking) en destructiemateriaal (dode dieren).

Met deze eufemismeverkiezing pleit Wakker Dier voor transparant taalgebruik in de veehouderij. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De industrie verhult verschrikkelijk dierenleed met mooie praatjes. Als je niet eerlijk kunt vertellen wat je doet, dan kun je het beter helemaal niet doen.”

Uitbraak vogelgriep

Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Hierdoor zijn sinds oktober 2021 in Nederland al meer dan zes miljoen vogels gedood. De ziekte was dan ook een belangrijk thema in de media. Daarom nomineert Wakker Dier vier eufemismen gerelateerd aan vogelgriep. Op 10 januari maakt de dierenwelzijnsorganisatie de winnaar bekend.

Diergezondheidsfonds

Het klinkt als een fonds om dieren te verzorgen, maar het fonds wordt ingezet om dieren te vergassen en de boer daarvoor te vergoeden. Dit jaar ging het om zo veel dieren dat het Diergezondheidsfonds pluimvee door zijn reserves heen raakte. De belastingbetaler moest daarom bijspringen.

Ruimen

‘Ruimen’ is een veelgebruikte term voor het op grote schaal doden van dieren bij verdenking van vogelgriep. Het doet geen recht aan de harde realiteit. Miljoenen dieren worden gedood, en lang niet al deze dieren zijn ziek. Meer dan één miljoen kippen, eenden en kalkoenen werden dit seizoen gedood uit voorzorg.

Warme deken van gas

Voor het vergassen van kippen gebruikt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de term een ‘warme deken van gas’. Hilhorst: “Dat zijn wel erg fraaie woorden voor een massaverstikking.” 

Destructiemateriaal

Na een vergassing neemt de NWVA de dode vogels mee. Die heten in vaktermen ook wel ‘destructiemateriaal’. Een term die associaties oproept met ongewenst spul en verhult dat het gaat om individuele dieren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.